Višemjesečne kazne za dvojicu bivših ministara obrazovanja u Vladi USK

Općinski sud u Bihaću nepravomoćno je osudio Nuhu Kurtovića i Amira Hadžića, bivše ministre obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti, potvrdili su za Klix.ba iz Tužilaštva USK.

Optuženi su krivi da su kao ministri u Vladi USK, u periodu od 05. maja 2007. godine do 13. novembra 2007. godine, iskorištavanjem svojih službenih položaja, sebi i drugima nezakonito dodjeljivali licence za ispitivače iz upravljanja motornim vozilima. Kurtoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, dok je Hadžić dobio uslovnu osudu, odnosno kaznu zatvora sedam mjeseci s rokom provjere od jedne godine.

Pored toga, Općinski sud u Bihaću donio je, po optužnici Tužilaštva USK, nepravomoćnu presudu protiv Asime Husetić, Adnana Sabljakovića, Nevzete Mujčinović, Džafera Alibegovića i Selvera Vojića, članova Komisije za provođenje javnog poziva rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnim uvjetima pri Stanoupravi Bihać, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Optuženi su proglašeni krivima da su kao članovi navedene komisije u periodu od aprila do jula 2009. godine pribavili korist drugim licima u vidu omogućavanja kupovine stanova pod povoljnim uslovima, a istovremeno povrijedili prava drugih kandidata, kao i da su u ovom postupku krivotvorili Pravilnik o uslovima i kriterijima i na taj način pribavili korist drugome.

Sud ih je proglasio krivima i optuženoj Asimi Husetić izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci, dok je Selveru Vojiću izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci. Optuženima Adnanu Sabljakoviću, Nevzeti Mujčinović i Džaferu Alibegoviću izrečena je uslovna osuda, odnosno kazna zatvora u trajanju od jedne godine sa rokom provjere od dvije godine, istakli su iz Tužilaštva USK.

Related posts