Virgin Galactic objavio rendere supersoničnog aviona

Kompanija Virgin Galactic je predstavila dizajn supersoničnog aviona čija bi finalna verzija trebala imati mjesta za devet do 19 putnika.Supersonični avion će dostizati brzinu od 3 Macha, što znači da će biti tri puta brži od zvuka. Primarni fokus Virgin Galactica je svemirski turizam, čiji je cilj slanje putnika na ivicu svemira i njihov povratak nazad svemirskim avionom. Međutim, godinama je Virgin Galactic pokazivao interes za brza putovanja od tačke do tačke, a taj koncept se zasniva na suborbitalnim raketama koje bi omogućile transport ljudi s jedne tačke na Zemlji do druge i to za mnogo manje vremena u odnosu na tipični avion.

U posljednje vrijeme se Virgin Galactic fokusira na supersonične avione umjesto na suborbitalne rakete kako bi putnici stizali na željene destinacije što je prije moguće. U maju je kompanija potvrdila da joj pomaže američka svemirska agencija NASA u razvoju supersoničnih aviona. NASA ima bogato iskustvo sa tehnologijom supersoničnih letjelica, a trenutno se radi na “tihom” supersoničnom avionu X-59 QueSST. Zahvaljujući NASA-i, konceptni dizajn supersoničnog aviona zadovoljava visoke zahtjeve te može ispuniti ciljeve misije.

Osim objavljivanja rendera dizanja supersoničnog aviona, Virgin Galactic je potvrdio i partnerstvo s kompanijom Rolls-Royce koja će pomoći u razvoju pogona, piše The Verge.

Jedno je sigurno, karte neće biti jeftine, a karta za let Virigin Galacticovim turističkim svemirskim avionom košta 250.000 dolara. S obzirom na to da će supersonični avion imati mogućnost za sjedišta prve i biznis klase, realno je očekivati visoke cijene.

Izvor: Klix.ba

Related posts