Vikend u znaku padavina, od ponedjeljka razvedravanje

Danas i sutra u većem dijelu BiH padat će kiša i snijeg, dok se već od ponedjeljka očekuje promjena vremenskih prilika, odnosno sunčanija razdoblja.

Kako navode u Federalnom hidrometeoloroškom zavodu danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U Bosni će padati i kiša i snijeg, a u Hercegovini kiša. Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjma Bosne je između 15 i 35 litara po metru kvadratnom. U centralnim područjima Bosne i Krajini se očekuje između 10 i 20 litara po metru kvadratnom. Na sjeveru i istoku Bosne između 5 i 10 litara padavina po metru kvadratnom.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 7 do 12°C.

Sutra će u Bosni biti pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg prijepodne može padati u istočnim područjima, lokalno i u centralnim područjima Bosne. Na sjeveroistoku se može očekivati slaba kiša. Na istoku i jugoistoku Hercegovine može pasti malo kiše.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

U ponedjeljak će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne povećane niske naoblake će biti po kotlinama u centralnim i istočnim područjima.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između -6 i -1°C, na jugu zemlje od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu od 9 do 13°C.

Related posts