VIDEO: Nova lokacija za smještaj migranata kod naselja Izačić

Državna delegacija Predstavničkog doma BiH završila je danas posjetu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Jučer i danas, delegacija je obišča sva četiri prihvatna centra, te su nakon toga održali i konferenciju za medije, na kojoj su potvrdili kako se slažu sa planom Operativne grupe za izmještanje migranata na novu lokaciju. Kako su istakli, ponuđena lokacija im je logično rješenje.

Nakon toga, uslijedila je konferencija za medije na kojoj su se obratili premijer USK-a Mustafa Ružnić, predsjedavajući Skupštine USK-a Agan Bunić i ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić. Oni su medijima potvrdili kako bi nova lokacija za prihvatni centar trebala biti u blizini državne granice sa Hrvatskom, kod naselja Izačić. Ipak, konačnu potvrdu dati će Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu sa Draganom Mektićem, kao i Gradsko vijeće Bihaća.

Podsjećamo, prije dva dana zakazana je i sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se raspravljati samo o migrantskoj krizi, a istu takvu sjednicu bi trebali održati i zastupnici u Skupštini USK-a, samo malo ranije, odnosno 8. maja.

Sjednica Gradskog vijeća se očekuje prije ovih termina, a da li će do toga i doći, ostaje da se vidi. Ukoliko ne bude problema oko nove lokacije u Ministarstvu sigurnosti BiH i na sjednici Gradskog vijeća, prema Akcionom planu koji je izradila Operativna grupa, novi centar za migrante bi već za mjesec dana bio u funkciji.

uskinfo.ba

 

Related posts