Vežite se, polijećemo: Država na službenom putu

Za januar kažu da je najdepresivniji mjesec u godini. Dok većina bh. građana nakon novogodišnjih praznika, uglavnom još “uspavani” i ispražnjenih džepova, jedva čekaju da im prođe prvi mjesec u godini, naši političari neumorno rade, a bogami i putuju…

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović trenutno je u Strazburu, gdje učestvuje u radu Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju.

Pored Magazinovića, u Strazburu boravi još četvero članova spomenute delegacije – Senad Šepić, Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut. Oni će sutra, kako je najavljeno, sudjelovati u prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Članica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica u posjeti je britanskoj prijestolnici. Gasal-Vražalica otputovala je u London, gdje učestvuje na Konferenciji o ljudskim pravima i vladavini prava.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić borave u „zvaničnoj radnoj posjeti“ Republici Turskoj.

Kako je najavljeno, Softić i Džaferović će sutra sa najvišim zvaničnicima turske vlade razgovarati „o unapređenju bilateralnih odnosa i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje“.

A januar je za službenu posjetu Briselu iskoristio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić. Brkić će se u srijedu u NATO stožeru u Briselu sastati sa zamjenicom glavnog sekretara NATO-a, Rose Gottemoeller.

Na putu je ovih dana i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Crnadak boravi u Beču, a na tamošnjoj Diplomatskoj akademiji sutra će održati predavanje o temi “Bosna i Hercegovina na evropskom putu – iskustva i izazovi”.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, ministar Crnadak će posjetu Beču iskoristiti i za sastanak sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije, Sebastianom Kurzom.

Koliko sva ova brojna “januarska“ putovanja i učešća bh. zvaničnika na raznim konferencijama, seminarima, predavanjima, odborima…, zajedno sa avionskim kartama, hotelskim smještajem i izdašnim dnevnicama, koštaju državni budžet – ne pitajte! Uostalom, sve je to za dobrobit Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, a i šire…

/faktor.ba

Related posts