Veliko zagađenje, zrak u Sarajevu opasan po zdravlje

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS proglasilo je epizodu „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo, izuzev zone E koja pokriva područje općine Trnovo i sva ostala područja iznad 700 metara nadmorske visine.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na lokacijama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih materija u zraku – PM 10 od 50 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan. Ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja.

Indeks kvaliteta zraka prema podacima “Eko-akcije” u 23 sata iznosio je 386, dok su čestice PM2,5 bile 339 mikrograma po metru kubnom.

Zrak s ovakvim indeksom kvaliteta smatra se vrlo nezdravim i opasnim po stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima se očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.

Navedena situacija, prema sinoptičkoj prognozi, predviđa se sve do 24. decembra ove godine.Izvor: Vijesti.ba / Avaz

Related posts