Velika novina u saobraćaju: BiH uvodi automatsko prepoznavanje tablica

BiH bi uskoro trebala dobiti sistem za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila na graničnim prijelazima. Obavijest za izražavanje interesa za kompanije je objavljena, a kako Akta.ba saznaje obavijest o tenderu bit će u septembu 2017. godine.

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, da ove aktivnosti provode u cilju unapređenja graničnih provjera osoba i prijevoznih sredstava prilikom prelaska državne granice.

”Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostavljanja video-nadzora (IPA 2015). Granična policija BiH je dostavila Evropskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju projekta. Dinamika provođenja projekta ovisit će od procedura i nadležnih organa Europske komisije”, navodi Dujković.

Instalacija ovog sistema omogućiti će da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada ono prelazi granicu. Automatsko prepoznavanje registarskih tablica, poznato i kao skraćeno ANPR predstavlja tehnologiju o kojoj se danas mnogo govori naročito u policijskom sektoru, javnoj sigurnosti i prometu.

ANPR je tehnologija koja koristi uglavnom visokokvalitetne kamere i softver koji prepoznaje registarstarske tablice, pravi sliku tablice, interpretira znakove na istoj i čuva ih u bazi podataka.

Ovaj sistem se obično sastoji iz hardvera (kamere) za prikupljanje slike, softvera za prepoznavanje i menadžmenta baze podataka. Jedan od najvećih izazova optičkog prepoznavanja je upravo identifikacija znakova na registarskim tablicama koja je registrirani kamerom.

Related posts