Velika iznenađenja u Francuskoj: Težak poraz krajnje desnice, ovo su službeni rezultati

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj donio je velika iznenađenja. Savez lijevih stranaka osvojio je najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, a krajnja desnica i Marine Le Pen doživjeli su težak poraz.

Ovo su službeni rezultati (Parlament ima 577 mjesta, 289 potrebno za većinu):

1. Nova narodna fronta (NFP) 182 mandata
2. Savez za Republiku (Macron) 163 mandata
3. Nacionalno okupljanje (RN) 143 mandata

Iako su ankete predviđale pobjedu i najviše mandata za krajnju desnicu, situacija se okrenula u drugom krugu izboru. S obzirom na to da Francuska koristi većinski izborni sistem u 577 okruga, ljevica i centristički savez Emmanuela Macrona dogovorili su da će kandidati sa slabijim rezultatima u prvom krugu odustati kako bi u drugom krugu izolirali krajnju desnicu te kako ne bi međusobno dijelili glasove. Taj se recept pokazao uspješnim, pa se čak 216 kandidata ljevice i Macrona povuklo prije drugog kruga.

Iako je Macronov centristički savez osvojio 80 mandata manje, i dalje imaju više mandata od krajnje desnog Nacionalnog okupljanja koje je doživjelo debakl.

S obzirom na novu raspodjelu mandata u francuskom parlamentu, postavlja se pitanje tko će činiti novu većinu. Očekuje se da će Macron ući u koaliciju s ljevicom koju predvodi kontroverzni Jean Luc-Melenchon, spominjan kao kandidat za novog premijera. No, pregovori neće biti lagani s obzirom na velike razlike između ta dva bloka, stoga je moguće da Macron predloži i novog premijera iz svoje stranke.

Francuski premijer Gabriel Attal najavio je jučer navečer svoju ostavku nakon što centristički tabor nije uspio zadržati većinu.

Član stranke Renesansa predsjednika Emmanuela Macrona, Attal je rekao da Macronov izborni savez Ensemble nema većinu za upravljanje, te da će svoju ostavku podnijeti u ponedjeljak ujutro.

Macron može zatražiti od Attala i vlade da privremeno ostanu na dužnosti dok se ne stvori većina za novu vladu.

Mnogi francuski saveznici odahnuli su jer je najgore izbjegnuto nakon što krajnje desna stranka Marine Le Pen nije uspjela pobijediti na prijevremenim izborima, a birači u Francuskoj ponovno su se mobilizirali kako bi spriječili dolazak Marine Le Pen i njezine krajnje desnice na vlast.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts