Veličanstveni prijem na kninskoj tvrdavi:Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila odlikovanje Gotovini i Markaču

Umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručen je jučer Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, treće najveće hrvatsko odlikovanje. Ovo posebno priznanje uručila im je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema ratnih zapovjednika na vrhu kninske tvrđave. Ova ceremonija bila je uvod u svečanu proslavu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja koja se održava u nedjelju u Kninu. Predsjednica je nakon dodjele poručila kako su generali ovo odlikovanje zaslužili za svoj veliki doprinos u ratu, ali i za svoju osobnu borbu tijekom suđenja u Haagu.

– Ovo odlikovanje je jedno veliko hvala za vaš doprinos u stvaranju ratne strategije u obrambenom Domovinskom ratu, za vaše zasluge i uspjehe u zapovijedanju Oružanim snagama, ali i za vaš posebni doprinos i osobnu žrtvu koju ste podnijeli u borbi za istinu. Želim istaknuti ovo odlikovanje i za vaše suborce s kojima ste izvojevali pobjede, posebno one koji su svojim životima utkali same temelje današnje hrvatske države – rekla je Grabar-Kitarović te još jednom napomenula kako je VRO Oluja ostvarena u skladu s najvišim etičkim, vojnim i civilizacijskim standardima.

General Gotovina rekao je kako odličje doživljava kao počast i priznanje te da se u ovakvim trenucima prisjeća svih onih koji nisu više s nama.

– Njihova žrtva i naša pobjeda u ratu su temelj sigurnosti i slobode koje danas uživaju svi građani naše domovine. Na nama i generacijama koje dolaze ostaje samo da se brinemo o razvoju države, socijalnoj pravdi, daljnjoj izgradnji demografskih načela i gospodarskom rastu – poručio je Gotovina.

Također je istaknuo da “to visoko državno odličje doživljava kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme, suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno branili i obranili svoju domove i domovinu”.

General Markač je s istom poniznošću primio svoje odličje te rekao kako sada mora još više raditi za bolju Hrvatsku.

– Primljeno odličje je poticaj i traži od mene da nadalje sa svojim suradnicima radim na stvaranju nove strategije nacionalne sigurnosti i na stvaranju takvih sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti našem narodu bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i svojoj domovini – kazao je Markač.

Na prijemu je bila i gotovo cijela Vlada predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicima Vlade te resornim ministrima, a nazočan je bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Domaćini primanja ratnih zapovjednika bili su ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Darko Božinović te ministar obrane Damir Krstičević, koji je u svom govoru istaknuo kako će nad hrvatskim nebom do 2020. godine letjeti dva F16 višenamjenska aviona. Govor je održao i Plenković, iako to nije bilo ranije najavljeno u protokolu, a u njemu je zahvalio odlikovanim generalima.

– Čestitam vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku i čestitam vam na velikoj međunarodnoj pravnoj borbi kojom ste dokazali da VRO Oluja nije bila samo pravedna i oslobađajuća, nego i zakonita te legitimna. Oluja ne samo da je označila mir i slobodu u Hrvatskoj, ona je i preokrenula ravnotežu snaga u BiH te omogućila stvaranje Daytonskog sporazuma. Ništa više nije bilo isto nakon Oluje – rekao je Plenković.

Na primanju za ratne zapovjednike nazočni su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Oružanih snaga i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Svečanost na Kninskoj tvrđavi večer u oči Dana pobjede priredili su ministri Damir Krstičević, Tomo Medved i Davor Božinović koji su također čestitali ratnim zapovjednicima na veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Prije primanja na Kninskoj tvrđavi, na kninskom gradskom stadionu odigrane su dvije revijalne nogometne utakmice, u jednoj su se ogledali veterani HV-a i HVO-a s rezultatom 3:1 za HVO, a u drugoj reprezentacija HV-a i policije s jedne strane i reprezentacija All Stars sastavljena od istaknutih hrvatskih sportskih zvijezda kojoj je izbornik bio Zlatko Dalić, a pobjedila je s 3:1 reprezentacija HV-a i policije.

/jutarnji.hr

Related posts