Većina nije za gradnju BBI galerije u Bihaću (VIDEO)

Zaključkom Gradskog vijeća Bihać, a u vezi s finalnom dozvole za izgradnju BBI centra u staroj bihaćkoj gradskoj jezgri, održan je zbor građana Mjesne zajednice Centar. Cilj lokalnih vlasti bio je da saznaju koliko se građani, koji će direktno biti pogođeni eventualnom gradnjom zgrade u pretrpanom dijelu grada, slažu sa planovima. Većina građana ove mjesne zajednice nije za gradnju BBI galerije.

Građani smatraju da će tokom same izgradnje biti ugrožena stabilnost njihovih zgrada, odnosno stanova i kuća. Osim toga, kažu i da im nije jasno kako bi se uopće gradilo, jer ulice kojima bi kamioni prolazili veoma su uske i neprikladne za kamionski prijevoz.

«Ja vas molim da podržite da ta građevina ne bude u centru grada. Mi sada nemamo pristup svojim kućama, mi nemamo cestu koja će dovesti hitnu pomoć, mi nemamo vatrogasce da dođu do naše kuće», upozorava Indira Kulenović, stanovnica MZ Centar.

Kao prvi razlog, Bišćani navode opasnost od urušavanja spomenika kulture nulte kategorije – Fethija džamije, koja se nalazi svega nekoliko metara od mjesta predviđenog za gradnju Galerije. Također, nakon izgradnje, četverospratnica s još tri podzemna sprata zaklanjat će Sunčevu svjetlost i samim tim stanovnicima ugroziti kvalitet života. Međutim, investitor je od prošle gradske vlasti kupio kino Una i kompletnu parcelu za milion i 100 hiljada maraka. Ukoliko bi došlo do otkazivanja izgradnje, grad će morati plaćati penale.

«Grad Bihać je ponudio na prodaju to i prodali smo to pod određenim uslovima. Svako odustajanje od tih uslova Gradu Bihaću može nanijeti nesagledivu štetu. Kolika bi ona bila, ja to ne znam i ne bih mogao sad o tome kalkulisati», objašnjava gradonačelnik Šuhret Fazlić (GS).

Ima i onih koji se slažu da im BBI galerija bude prvi komšija.

«Ja sam zato da se gradi da ne bi ostalo opet ponovo ono ruglo i Bihać otišao u novčanu dubiozu», kaže Ekrem Pašić, stanovnik MZ Centar.

Većina građana smatra da lokacija BBI galerije mora biti izmještena, jer bi bihaćka stara jezgra, a osobito džamija Fethija njenom izgradnjom bili ugroženi. Da li će i koliko mišljenje građana biti uvaženo, trebalo bi se znati već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Većina nije za gradnju BBI galerije

Zaključkom Gradskog vijeća Bihać, a u vezi s finalnom dozvole za izgradnju BBI centra u staroj bihaćkoj gradskoj jezgri, održan je zbor građana Mjesne zajednice Centar. Cilj lokalnih vlasti bio je da saznaju koliko se građani, koji će direktno biti pogođeni eventualnom gradnjom zgrade u pretrpanom dijelu grada, slažu sa planovima. Većina građana ove mjesne zajednice nije za gradnju BBI galerije.Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/227722

Gepostet von federalna.ba am Montag, 29. Januar 2018

federalna.ba

Related posts