Već krajem maja vrućine: Stiže nam jedno od najtoplijih ljeta u historiji!

Ljeto će biti natprosječno toplo i vjerovatno s manjkom padavina u odnosu na prosjek, tvrde meteorolozi. Uz nepodnošljivo vruće dane, borit ćemo se i s “fenomenom tropskih noći”.

Ovogodišnje proljeće je prevrtljivo što se vremenskih uvjeta tiče. Kao i svake godine, zainteresirani smo kakvo nas ljeto očekuje. Evo što kažu meteorolozi:

Najnovije dugoročne prognoze pokazuju prilično veliku vjerovatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od juna do augusta, a i za svaki od tih mjeseci u cijeloj regiji. Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih talasa. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu padavina može se “sramežljivije” prognozirati manjak padavina u odnosu na klimatološki prosjek.

Južnu Evropu, prema tim predviđanjima, zahvatit će jedno od najtoplijih ljeta u historiji, a već krajem maja stižu vrućine.

Tokom jula i augusta očekuje se nekoliko toplinskih talasa koji bi mogli potrajati duže od sedam dana. Pritom bi mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu uz nepodnošljive vrućine – iznad 32 Celzijeva stepena, a broj takvih vrućih dana je u porastu. Osim vrućih dana, bit će teške i “tropske noći”.

U prijevodu, temperatura se ne spušta ispod 24 Celzijeva stepena, a posljednjih ljeta se i taj fenomen bitno povećava, osobito na jadranskoj obali.

– Naprimjer, u Splitu je 2012. godine takvih tropskih noći bilo čak 55, što je gotovo dvije trećine ljeta. Pretprošlog ljeta bilo ih je 48, lani 26, a ovog ljeta opet bismo mogli imati barem 50-ak takvih tropskih noći – najavljuje Dunja Mazzocco-Drvar sa TV RTL.

Related posts