Vasić traži zaštitu srpskog naroda nakon što Tužilaštvo preispituje njegove izjave o genocidu

Član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnjI sekretar te stranke Rajka Vasića zatražio je zaštitu srpskog naroda, nakon što je Tužilaštvo BiH objavilo da provjerava da li u njegovim objavama na Twitteru ima elemenata krivične odgovornosti.

„Ako Tužilaštvo i Sud BiH otvore presedan i počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a mi to budemo mirno posmatrali – možemo slobodno da pakujemo stvari“, napisao je Vasić danas na svom Tvitteru profilu, citirajući profesora sa Fakulteta političkih nauka u Banja Luci Aleksandara Vranješa, koji je ranije stao u zaštiti Vasića.

Vasić je uoči 23. godišnjice genocida u Srebrenici na Twitteru napisao: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku.”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je nadležna sudska tijela na hitnu reakciju. OHR su pridružila i Ambasada SAD-u u Sarajevu.

“Konkretno, izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena”, naveli su iz OHR-a.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su potvrdili da će provjeriti Twitter objave člana Glavnog odbora SNSD-a.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula je obilježena 23. godišnjica od srebreničkog genocida, kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 35 identificiranih žrtava genocida.

U Srebreničkom genocidu 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnikao odao je počast srebreničkim žrtvama.

Related posts