Utvrđeno: "Srbska čast" i "Veterani RS" planirali otvaranje centara u RS-u, "Askeri" nisu prijetnja

Policijske i sigurnosne agencije u našoj zemlji dostavile su Parlamentu Bosne i Hercegovine izvještaje o djelovanju “Srbske časti” i “Askera”, udruženja koja su u proteklim mjesecima privukla veliku pažnju javnosti, kako one u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu i svijetu.

Pripadnici “Srbske časti” u društvu Milorada Dodika Pripadnici “Srbske časti” u društvu Milorada Dodika
O sigurnosnim izvještajima o djelovanju ovih udruženja, kao i procjeni opasnosti koju te organizacije predstavljaju za mir i sigurnost, raspravljat će Zajednička komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. U izradi dokumenata su učestvovali MUP RS-a, Federalna uprava policije, SIPA, OSA te deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH.

O karakteru udruženja “Srbska čast” i njihovim planiranim aktivnostima u BiH, kao i saznanjima sigurnosnih agencija, dovoljno govori činjenica da su pripadnici tog udruženja iz Srbije proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost u našoj zemlji te im je onemogućen ulazak na teritorij BiH.

Prema podacima bh. institucija, na prostoru entiteta RS je u toku aktivnost registracije udruženja “Srbska čast”, a kao nosilac tog procesa je označen Igor Bilbija iz Prijedora, u saradnji sa Bojanom Stojkovićem iz Niša, koji je predsjednik tog udruženja u Srbiji.

Postoji tendencija osnivanja općinskih odbora ovog udruženja širom entiteta RS, a s tim u vezi je Bilbija tragao za “pogodnim licima” koja bi učestvovala u tom procesu.

 

Utvrđeno je da postoji formalna saradnja između “Srbske časti” i udruženja “Veterani RS”, na čijem je čelu Duško Vukotić. Bliske veze predsjednika “Srbske časti” Bojana Stojkovića evidentirane su i sa Dobroslavom Šurbatom iz Zvornika.

Stojković, Vukotić i Šurbat su tokom 2016. godine boravili u Moskvi, a Šurbat se tom prilikom sastao sa predstavnicima Kozaka. Tada su dogovorene aktivnosti na zajedničkom nastupu “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”, “Srbske časti” i Kozaka. Šurbat je predstavnicima “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” predao memorandum o saradnji navedenih udruženja.

 

Postoje saznanja da Šurbat, uz pomoć njemu bliskih osoba i pripadnika spomenutih udruženja, na području entiteta RS planira otvoriti “kulturno-humanitarne centre”. Izgradnja centara je planirana na području Mahovljana kraj Banje Luke, Sokoca i Trebinja, dok je u Zvorniku planirano otvaranje kancelarije za Kozake.

Centri bi služili za okupljanje demobiliziranih komandanata iz udruženja “Veterani RS” te pripadnika ostalih navedenih udruženja, koji su, navodi se u izvještajima, uniformisani te imaju jasno preciziran hijerarhijski ustroj.

U aktivnostima “Veterana RS-a” učestvuju i njihovi potomci, koji, sudeći prema podacima bh. sigurnosnih institucija i dostupnih zapisa, učestvuju u vojnim obukama i to uniformisani.

– Strojeva obuka veterana i potomaka – napisao je Duško Vukotić ispod fotografije objavljene 4. januara ove godine, a na kojoj se vide mladići i djevojke u vojničkim uniformama.

Dio pripadnika udruženja “Veterani RS” je istupio iz članstva zbog neslaganja sa postupcima Vukotića i Šubata, koji su, navodi se, tražili od privrednika sa područja Banje Luke novčane iznose za potrebe rada udruženja te organizaciju dočeka gostiju povodom 9. januara. Drugi razlog istupanja članova je najavljena obaveza zaštite određenih visokih funkcionera iz RS-a. Odnosi se to, prije svega, na predviđene aktivnosti na zaštiti predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Predsjednik “Srbske časti” Bojan Stojković je ujedno i predsjednik ruskog udruženja “Naslednici pobede” za područje entiteta RS , dok je koordinator “Naslednika pobede” za Balkan Duško Vukotić.

Stojković održava bliske odnose sa “Noćnim vukovima”, čijim aktivnostima na području Srbije, Crne Gore i BiH rukovodi Saša Savić, zvani Švabo, za kojeg postoje opravdane sumnje da je, skupa sa “Noćnim vukovima”, učestvovao u ratnim dejstvima u Ukrajini.

Šta rade “Askeri”

Izvještaji tretiraju i aktivnosti udruženja “Asker”, koje su u fokus javnosti dospjele nakon objavljivanja video snimka na kojem se vide djeca pri sportskim aktivnostima na jezeru Jelah kraj Tešnja.

Sportsko društvo “Asker” je registrirano na ime Envera Hebibovića, a aktivnosti tog udruženja su usmjerene, navodi se u izvještajima, na različite vrste sportskih aktivnosti.

Treninzi u organizaciji “Askera” se uglavnom održavaju u Sarajevu, a njihovi članovi pohađaju i časove plivanja u Rakovici. Udruženje organizira i druženja u prirodi za svoje članove. Jedno takvo je održano i na Igmanu 30. jula 2016. godine. Pored sportskih aktivnosti i druženja, ovo udruženje realizira i vjerska predavanja u okviru kojih se afirmira selefizam.

 

U radu “Askera”, pored Hebibovića, učestvuju Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Hifzija Čavčić. Udruženje “Asker” sarađuje sa sličnim udruženjima, poput “Ponosa” iz Gračanice, “Emaneta” iz Matuzića i “Svjetla” iz Maglaja.

Sigurnosne i policijske agencije, navodi se u izvještajima, ne posjeduju saznanja koja bi ukazivala na realiziranje aktivnosti koje predstavljaju konkretnu prijetnju sigurnosti u BiH.

Related posts