Utrka ljubavi od Sarajeva do Londona: Žele sakupiti 2,3 miliona maraka za pomoć robovima

Više od 250 trkača i biciklista krenut će 30. juna iz glavnoga grada Bosne i Hercegovine na “Utrku ljubavi”.

Plan im je za 16 dana prijeći više od 2.000 kilometara i na taj način povezati Sarajevo i London. Trkači bi trebali prelaziti 55-65 kilometara, dok bi biciklisti trebali odvoziti dionice od 177 do 225 kilometara dnevno.

Suosnivač “Utrke za ljubav2 Rob Martineau iz udruženja Tribe ocijenio je da će to biti 16 najtežih dana u njihovom životu.

– Preći preko Alpa, izbjegavati divlje bosanske planinske pse i izboriti se sa balkanskom vrućinom samo su neki od izazova pred nama. Naprosto, ne možete se pripremiti za rigorozne uvjete s kojima će se boriti naša tijela na ovom putovanju – kazao je Martineau za Independent.

Osnovna ideja cijele utrke je staviti sebe pred velike fizičke izazove kako bi se suosjećali s ljudima koji žive u takvim uvjetima, a sve u cilju da se sakupi novac za neki humanitarni projekt. “Utrci ljubavi” trebalo bi se ukupno pridružiti oko hiljadu trkača i biciklista, a plan je sakupiti milion funti ili oko 2,3 miliona maraka.

Novac planiraju donirati udruženjima i institucijama koje se bore protiv modernog ropstva i eksploatacije ljudi te pomažu rehabilitaciji žrtava trgovine ljudima.

Prva utrka je održana 2013. godine, od ukrajinske Odese do hrvatskog Dubrovnika. Tad su sakupili nešto više od 300.000 funti ili oko 690.000 maraka. Novac je doniran udruženjima koja su pomagala djeci žrtvama trgovine ljudima.

 

Related posts