Ustavni sud BiH danas o Uputstvu CIK-a BiH za popunu Doma naroda FBiH

Naime, u dnevni red plenarnog zasjedanja uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH (Službeni glasnik BiH broj 91/18), potvrđeno je Feni u Ustavnom sudu BiH.

Tim zahtjevom osporen je akt koji je CIKBiH usvojio 18. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Prema medijskim napisima, spomenuto CIK-ovo uputstvo izazvalo je burne reakcije predstavnika određenog broja političkih stranaka u BiH koje navode kako u Ustavu Federacije BiH jasno stoji da se u spomenutom procesu (popuni Doma naroda) može koristiti samo popis iz 1991. godine te smatraju kako osporeni akt (Uputstvo CIK-a BiH) vodi podjeli države na tri etničke jedinice.

Kako Fena u Ustavnom sudu BiH saznaje, taj je sud zaprimio i zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti CIK-ovog uputstva.

U međuvremenu, CIKBiH dostavio je Ustavnom sudu BiH očitovanje u vezi s usvojenim/osporenim aktom o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema dnevnom redu plenarne sjednice, Ustavni sud BiH bi se, između ostalog, trebao očitovati i o predmetu U-21-18, odnosno zahtjevu Mladena Bosića (u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH) za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 48. i 48a. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama (Službeni glasnik RS broj 106/09 i Službeni glasnik RS broj 78/11).

Izvor: klix.ba

Related posts