Uspješno izvedena prva hirurška operacija putem 5G mreže

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti hirurzima da operišu s udaljenosti preko robotizovanih ruku.

Prvu kirurška operaciju na svijetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G, izveo je jedan španjolski liječnik u izravnom prijenosu s glavne pozornice Mobile World Congressa (MWC) u Barseloni.

Ta pomoć je već bila korištena u medicini, ali 5G nudi kraće vrijeme reakcije, odnosno kašnjenja, te bolju sliku od prethodnih mreža i tako ograničava opasnosti pogreške i daje više informacija doktorskoj ekipi.

Tokom operacije veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekunde na mrežama 4G koje se trenutačno koriste posvuda u svijetu.

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti kirurzima da operiraju s udaljenosti preko robotizovanih ruku.

Tokom te operacije doktor Antonio de Lesi je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici Hospital Clinic u Barseloni, pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetskog udruženja operatera GSMA Džon Hofmann je jamčio da se radi o prvoj hirurškoj operaciji koja je izravno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G.

To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G, dodao je Hoffman.

Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo kirurške operacije na daljinu, ocijenio je de Lacy.

Ako izvodite operaciju s udaljenosti morate imati utisak da ste osobno na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv, objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grandryd.

Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi preobraziti brojne primjene, od video igara na mobilnom telefonu do tvornice robota, preko jako očekivanog samovoznog automobila.

Related posts