USPJEH : Proljetna sjetva u organizaciji “4life”

Sa zasijanih osam dunuma zemlje očekuju 10 tona krompira,  300 kilograma graha te oko 500 kg luka.


Prinosi će biti usmjereni udomiteljskim kućama, čiji su prijatelji duže vrijeme
Uslijed pandemije koronavirusa, po prvi put u BiH organizirana je  humanitarna proljetna sjetva u koju je uključeno sedam porodica. Repromaterijal i sjeme od humanitarne organizacije sa austrijskom adresom “4life” dobilo je šest porodica iz Maglaja i jedna iz velikokladušnog naselja Vrnograč.
 

Na 14 dunuma zemlje zasijen je krompir, luk i grah. Porodice uključene u ovu akciju organizaciji vraćaju tek 10% prinosa od usijeva krompira, graha i luka, 30% prinosa organizacija otkupljuje a ostatak ostaje porodicama.  Otkupljene prinose iz proljetne sjetve, organizacija  “4life” potom će usmjereti djeci bez roditeljskog staranja i javnim kuhinjama.  

“U uslovima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hrane u mnogim državama svijeta, mi smo u “4Life” sa proljetnom sjetvom krompira, graha i luka pokušali izbjeći  probleme u isporuci hrane udomiteljskim kućama u kojima već duži vremenski period kupujemo za djecu bez roditelja. Posebno nas raduje da ćemo kroz ovaj projekat, pored repromaterijala i sjemena,  sa otkupom proizvedenog pomoći osobama koje trenutno nemaju zaposlenje, a imaju predispozicije za bavljenje poljoprivrednom proivodnjom”, kaže Muamer Ljubijankić ispred humanitarne organizacije “4life” koja djeluje u  BiH.


Kako bi  se provjerili kako teku radovi na zasadima, ovih dana,  ispred organizacije “4life”  na terenu u Velikoj Kladuši bio je agronom Edis Ljubijankić.
“Porodica iz naselja Vrnograč, u saradnji sa humanitarnom organizacijom “4 Life” zasijala je grah, luk i  krompir na parceli od oko 8 dunuma. Projekat pratimo od samog početka, od sjetve do prehrane i zaštite. Ovih dana smo ih obišli i zadovoljni smo trenutnim stanjem na terenu.
Na osnovu utvrđenog stanja nadamo se

dobrom prinosu zasijanih kultura”, kaže agroman Ljubijankić i ističe da se očekuju prinosi od oko 10 tona krompira,  300 kilograma graha te oko 500 kg luka sa zasijanih osam dunuma zemlje u Velikoj Kladuši koju obrađuje jedna porodica.
Ističu da iza sebe imaju na desetine uspješno odrađenih humanitarnih akcija, ali i da će rad porodica uključenih u ovaj projekat, u vrijeme koronavirusa izroditi i onu drugu, vedriju stranu priče kojoj ćemo uskoro svjedočiti.
Pored toga iz organizacije “4life” pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže akciji otkupa krompira,graha i luka te poručuju da je nahraniti jetime i potrebne prinosima koje uzgojimo najbolji i najkorisniji način pružanja pomoći.

Izvor: Cazin.net

Related posts