USK: Školske klupe ostaju prazne

Odlaskom porodica iz naše zemlje odlaze i mladi, među kojima je sve veći broj djece u školskoj uzrasti koji na takav način napuštaju ovu sredinu.

Oni koji ostaju, kako navode upućeni, bore se za puko preživljavanje, pa je sve veći broj onih, čija djeca, zbog nedostatka novca, prestaju pohađati školu. Ovaj fenomen, kako tvrde stručnjaci koji se zanimaju ovim društvenim kretanjima, jeste u najvećoj mjeri primjetan u ruralnim područjima, kao i područjima gdje su povratnici procentualno najzastupljenija populacija. Ovi negativni trendovi ne poznaju, figurativno rečeno, entitetske ili kantonalne granice, te se odvijaju sa sve vidljivijim efektima.

U gradskim sredinama, ovaj fenomen, još uvijek nije prisutan u većoj mjeri, ali su u Ministarstvu obrazovanja našeg kantona svjesni potrebe reforme obrazovanja. Ono što je također primjećeno jeste neophodna podrška i djetetu i njegovom roditelju, pa će se do kraja ove godine kroz projekt organizacije “Save the children”, nevladinim organizacijama ponuditi određeni grantovi za kreiranje posebnih socijalnih i drugih servisa, kako bi se čitavim porodicama olakšalo prevazilaženje određenih socijalno-ekonomskih problema.

rtvusk.ba

Related posts