USK: Raste broj oboljelih od bruceloze

Na Odjelu za zarazne bolesti Kantonalne bolnice posljednjih nekoliko godina bilježi se porast oboljelih od bruceloze, a samo u ovoj godini hospitalizirano je 59 osoba. Pacijenti dolaze iz svih općina USK a uglavnom je riječ o farmerima i članovima njihovih porodica.

Posljednje žarište otkriveno je na području Bihaća, gdje je na jednoj farmi nakon ispitivanja na brucelozu bilo seropozitivno 109 ovaca i jedno goveče.

Inače, prema podacima Veterinarskog zavoda USK, u ovoj godini registriano je 87 osoba oboljelih od bruceloze. Kada su u pitanju životinje ovom zoonzom najviše su pogođene ovce. Od 500 ispitanih 180 ovaca je bilo pozitivno na bruzcelozu, dok je kod goveda bio zanemariv broj zaraženih grla.

Bruceloza se smatra jednom od najopasnijih zoonoza čije neblagovremeno otkrivanje i liječenje može dovesti do teških posljedica po zdravlje. Ljudi se mogu zaraziti direktnim kontaktom s oboljelom životinjom, njezinim izlučevinama ili konzumacijom zaraženih proizvoda kao što su nepasterizirano ovčje ili kozje mlijeko ili sir dobiven od takvog mlijeka.

Prema riječima Zekerijaha Alagića, direktora Veterinarske stanice Bihać, sa problemom bruceloze USK će suočavati još godinama. Alagić ističe da su programi iskorjenjivanja ove bolesti neefikasni, kontrola životinja na veoma niskom nivou, a evdenatan je i šverc sa životinjama, što pogoduje širenju ove zoonoze.

Related posts