USK: Počela obuka nastavnika u okviru Programa sekundarne prevencije

U okviru realizacije „Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK-a i Hercegbosanske županije“, počela je obuka nastavnog kadra i stručnih službi škola, saopćeno je iz Genesis Project organizacije.

Edukacija za nastavni kadar i školske stručne službe iz osnovnih škola bit će održane s ciljem uvođenja programa sekundarne prevencije i razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku.

Obučeni školski nastavni kadar i predstavnici stručnih službi škola bit će zaduženi za daljnje prezentacije programa sekundarne prevencije roditeljima svojih učenika tokom sastanaka roditelja i nastavnog kadra.

Edukaciju će izvoditi dva člana tima za podršku, a blisko će ih nadgledati jedan predstavnik tima za superviziju i predstavnik Genesis Project-a.

Tokom oktobra su planirana 23 treninga u 23 škole, od čega se 20 treninga održava u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, a tri u Hercegbosanskoj županiji. Kako bi se ispoštovale sve propisane higijensko-epidemiološke mjere na svakom treningu će učestvovati po 25 nastavnika i predstavnika stručnih službi škola.

U novembru i decembru treninzi će biti održani i u ostalim školama.

Podsjećamo, od početka realizacije Programa sekundarne prevencije održane su prezentacije resornim kantonalnim/županijskim ministarstvima, direktorima škola, realizirana je obuka trenera i supervizora, te da je na izradi podzakonskih akata počela raditi Županijska ekspertna grupa u HBŽ.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizira po pokroviteljstvom Švedske vlade, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Biscani.net

Related posts