USK: Plansko održavanje regionalnih cesta počinje u septembru, ako ne bude prolongirano

Ceste u USK su u prilično lošem stanju. U redovno održavanje na koje se čeka više od godinu moglo bi se krenuti već idućeg mjeseca, po okončanju procedure izbora izvođača radova. Pored kapitalnih projekata koji čekaju na svoju realizaciju, očekuje se i da Vlada Federacije podrži projekte koje su kandidirani kroz program javnih investicija iz cestovne infrastukture, a koji u značajnoj mjeri određuje i razvoj turizma. Među njima je i značajni dio puta do prelijepog Štrbačkog buka.

Kantonalna direkcija za ceste nakon dužeg vremena dobila je upravljačke strukture. Adnan Pozderac novi je direktor, imenovan je stalni nadzorni odbor te od strane Vlade usvojen Plan i program poduzeća za ovu godinu. To znači da se može odmrznuti nekoliko miliona maraka sa računa poduzeća i usmjeriti ih u plansko održavanje koje se u USK više od godinu dana nije provodilo.

Hoće li se u septembru konačno krenuti u posao ili će eventualna žalba prolongirati dugo očekivane radove znaće se nakon 10. augusta. Ipak, u Direkciji tvrde da za njih ova godina nije izgubljena i da će pojačanim radom, ako ništa drugo, uspjeti pripremiti ceste za zimski period.

I dok građani redovno izdavaju novac u ovu namjenu, voze se po putevima koja odavno vape za rekonstrukcijom. U Direkciji tvrde da će se prvo raditi priprema za zimu nakon čega slijedi zimsko održavanje cesta da bi se zaključenjem novog ugovora na četiri godine radilo kontinuirano. Kapitalne investicije realizirat će se u dogovoru sa lokalnim zajednicama.

Cirka 3 miliona i 100 hiljada maraka predviđeno je za redovno održavanje, dok će u kapitalne investicije biti usmjereno 1.940. 000 maraka, odnosno vanredno održavanje 1,5 miliona.

Related posts