USK: Novi kriteriji za utvrđivanje bolovanja

Na području Unsko-sanskog kantona u posljednje tri godine približno je konstantan broj korisnika bolovanja i kreće se od 1.400 do 2.000. Na godišnjem nivou bolovanja iz budžeta odbnose od 2,3 do 2,5 miliona KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja USK participirao je u korekcijama postojećeg federalnog pravilnika o bolovanjima, koji je donesen 13. januara.

Prema riječima Almina Handanagića,direktora Zavoda, prošle godine formirana je služba kontrole, koja radi na analizi trenutnih bolovanja, a u ovoj godini radit će i na primjeni novog pravilnika. Ono što je primjetno, veliki broj zaposlenika javnog sektora koriste bolovanje.

U dosadašnjem pravilniku uočeni su nedostaci u načinu, postupku i medicinskim kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, kao i drugim pitanjima i zbog toga je predložen novi tekst.

U izradi ažuriranoga pravilnika sudjelovali su predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenoga osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i predstavnici svih kantonalnih zavoda zdravstvenoga osiguranja. Ocijenjeno je da će nova rješenja osigurati jedinstvene kriterije ocjene privremene spriječenosti za rad na cijelom području Federacije BiH. – piše rtvusk.

Related posts