USK: Kreativnost kod djece liječi stres

U osnovnim školama na području Unsko-sanskog kantona uskoro će zaživjeti zanimljiv projekat koji ima za cilj da olakša obrazovanje djeci kojoj su se u životu dogodile bolne stvari zbog kojih imaju psihičke traume.

Projekat nazvan “Heart – iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost”, zajednički implementiraju Ministarstvo obrazovanja USK i međunarodna organizacija “Save the Children”, a njegova vrijednost je 200.000 eura.

Prema riječima Muhameda Ramića, resornog ministra, projekat podrazumijeva edukaciju 150 nastavnika iz svih 49 osnovnih škola sa područja Unsko-sanskog kantona.

“Sa zadovoljstvom sarađujemo na svim projektima čiji je cilj unapređenje obrazovnog procesa, posebno za djecu koja su imala bolna životna iskustva ili su rođena s teškoćama u razvoju”, kazao je on.

Ahmed Pjano, direktor za programe organizacije “Save the Chlidren”, kaže kako je projekat baziran na kreativnom izražavanju najmlađih.

“Važno je da dijete podijeli svoje emocije ili sjećanja s odraslom osobom u koju ima povjerenje. Program pomaže da se djeca osjećaju manje usamljena i bliže drugim učenicima i zajednici u kojoj žive. “Heart” program koristi snagu umjetničkog izražavanja kao što su crtanje, slikanje, muzika, gluma ili ples, jer sve ove aktivnosti imaju snažnu terapeutsku i edukativnu vrijednost za najmlađe”, istakao je Pjano.

nezavisne.com

Related posts