USK: Dug od 250.000 KM ugasio Turističku zajednicu

Unsko-sanski kanton je tokom posljednjih godina doživio pravu turističku ekspanziju, no uprkos tome, ostao je bez Turističke zajednice.

Najam prostorija

Dugovanja i obaveze, neplaćeni doprinosi na primanja radnika, ali i dugovanja za najam prostorija u kojima rade petnaestak godina u iznosu od oko 250.000 KM rezultirali su prisilnim iseljenjem i u konačnici zaustavljanjem rada.

– Zbog kašnjenja u donošenju kantonalnog zakona o turizmu, postojeća Turistička zajednica nije se uspjela transformirati u novu organizacionu jedinicu, tako da se prestaje s radom. Uz to su i ukupne obaveze od oko 250.000 KM i zaposleni koji su bez plaća, sada i bez zdravstvenog osiguranja – kaže direktorica Jasminka Šuško.

Sad se čeka Skupština USK, koja bi trebala donijeti odluku o rješavanju statusa sadašnjih petero uposlenika. Nadaju se da će to biti u okviru formiranja nove Turističke zajednice, ali se na to mora čekati do oktobra. A do tada njih petero će biti bez prava iz radnog odnosa.

Bez koristi

U TZ nadalje kazuju da je ovakvom raspletu situacije u vezi s donošenjem novog zakona o turizmu i gašenja TZ doprinijelo i nerazumijevanje na relaciji resorno ministarstvo u Vladi USK i Turistička zajednica jer, iako se proteklih desetak godina turizam naglo počeo razvijati, mala se korist osjetila u budžetu Kantona, posebno u Turističkoj zajednici, jer se, primjerice, gotovo turistička taksa nije mogla ubirati.

Prva TZ u Federaciji BiH

Turistička zajednica USK formirana je 1997. godine kao prva u Federaciji BiH i ostvarila je značajne rezultate u promociji turizma.

– Organizirali smo uspješnih 14 „Una-regata“, pa brojne sajmove i manifestacije. Turizam je naprosto buknuo formiranjem Nacionalnog parka „Una“ i mnogo toga se zasniva na ovoj grani – rekla je Šuško.

avaz.ba

Related posts