USK: Dogovoreni detalji kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu!?

Čini se da su predstavnici Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Vlada USK uspjeli dogovoriti detalje kolektivnog ugovora. Time je ispoštovan rok koji je Sinadikat dao Vladi za davanje saglasnoti. Zbog obimnog dnevnog reda na današnjoj sjednici Kantonalne vlade, odlučeno je da se o ovom pitanju Vlada izjasni na narednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak.

Pregovori između Vlade i Sindikata završeni su krajem prošle sedmice. Kako doznajemo u Nezavisnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu Vlada je ponudila dvije odluke koje se tiču davanja saglasnosti na sporazum o izmjenama usaglašenog granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i zaposlenika u oblasti zdravstva i sporazum o izmjenama usaglašenog kolektivnog ugovora.

Ovo je jedna od novina i važnijih stavki prečišćenog teksta granskog kolektivnog ugovora koji je usklađen sa novim Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom. U resornom ministarstvu su nam potvrdili da su riješene sve nedoumice sa predstavnicima radnika zaposlenih u zdravstvu i da bi se već naredne sedmice sporazum mogao naći pred ministrima.

Nakon što naredne sedmice dobiju saglasnost Vlade, zdravstvene ustanove na području Kantona su u obavezi da do 1. aprila postojeće pravilnike o radu prilagode kolektivnom ugovoru, kako bi počela njegova konačna primjena. – piše rtvusk.

Related posts