Telegraph preporučio našu zemlju turistima: 10 zanimljivih činjenica o BiH

Ugledni britanski medij The Telegraph izdvojio je BiH kao jednu od destinacija koje turisti trebaju posjetiti. Autor u svom tekstu opisuje BiH kao lijepu evropsku zemlju, okruženu planinama, s čistim rijekama i bogatom historijom, ali i kao jednu od strana krvavog raspada Jugoslavije.

1. Moderna BiH je starija nego što mislite

“BiH je svoju neovisnost proglasila u zimu 1992. godine nakon referenduma održanog 1. marta, a rezultati su objavljeni 3. marta. Ovo nije prošlo dobro. Srpski prigovori na Bosnu koju su priznale Ujedinjene nacije bili su glavni uzroci strašnog rata 1992.-1995. u kojem su genocid i kršenje ljudskih prava ostavili ožiljke u ovom dijelu Evrope”, piše autor.

2. Bosna je bila na kartama iz 14. stoljeća

Telegraph je podsjetio kako je nekada postojalo Bosansko kraljevstvo, od 1377. do 1463. godine kada ga osvajaju Osmanlije, a potom Austro-Ugarska.

“Kralj Tvrtko I je nosio krunu od 1377. do 1391. godine. Proširio je teritoriju Bosne kao i njen utjecaj te ostavio trag osnovavši Herceg Novi”, stoji u tekstu.

3. Hercegovina je manja od Bosne

“Hercegovina je dom Mostara, grada u kojem se nalazi Stari Most izgrađen za vrijeme Osmanskog carstva u 16. stoljeću. Stajao je tu 427 godina dok nije uništen u ratu 9. novembra 1993. godine. Rekonstruisan je i ponovo otvoren 23. jula 2004. godine. Bosna čini 80 posto teritorije i dom je Sarajeva”, piše autor.

4. Zna put ka moru

Većina ljudi van Balkana zna da Jadransko more ide duž Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, ali kada pogledaju bolje u kartu vide da se tu nalazi i BiH.

“Ovaj mali jaz u kontinuitetu je hir politike i geografije, ali je sasvim dovoljan da Bosna ima svoje odmaralište na moru. To je Neum, tipična balkanska enklava s narandžastim krovovima i finim plažama”, piše autor navodeći i hotele u ovom bh. mjestu.

5. Dom je velike evropske rijeke

Riječ je o Neretvi, čiji je veći dio u BiH, a ostali manji dio u Hrvatskoj. Telegraph ističe njenu ljepotu i snagu. Također, preporučuju Jablaničko jezero i rafting.

6. Sarajevo nudi modernost

Iako je bilo uništeno u ratu, Sarajevo se izgradilo i moderniziralo. Kao jedan od primjera ističu Avaz Twist Tower koji nazivaju arhitektonskom genijalnošću.

7. Pamti svoje borbe

Podsjetili su da je Sarajevo bilo opkoljeno 1.425 dana, što je najduža opsada u modernoj historiji. Preporučili su posjetu ratnom tunelu i muzeju kao simbolu preživljavanja u to vrijeme.

8. Možete piti hercegovačko vino

“Većina vinogradskih proizvoda u zemlji dolazi s hercegovačkog tla. Ljubitelji vina trebaju krenuti ka slikovitom gradu na jugu – Trebinju okruženom vinogradima i vinarijama”, ističe autor.

9. Još uvijek zahtijeva indirektan put

Problem za britanske turiste je taj što ne postoji direktan let iz njihove zemlje u BiH. Telegraph preporučuje korištenje kompanija Austria Airlines, Croatia Airlines i Lufthansa koje imaju letove za Sarajevo.

10. Nekoliko putnih agenata će rado pomoći

Putne agencije iz Velike Britanije u svojim programima imaju plan putovanja u BiH. Među njima je Regent Holiday koji nudi osmodnevnu odiseju u BiH koja uključuje posjetu Sarajevu i Mostaru. Agencija Exodus nudi program bicikliranja Bosnom i Crnom Gorom, u okviru kojeg se devet dana provede u Mostaru i južno od njega. Agencija Explore nudi putovanje kroz Balkan koje traje 12 dana, a uključuje posjete Sarajevu, Mostaru i Trebinju.- piše klix.

Related posts