URSULA VON DER LEYEN IZABRANA ZA ŠEFICU EVROPSKE KOMISIJE

Ursula Von der Leyen izabrana je danas za predsjednicu Evropske komisije, nakon što je dobila većinu u Evropskom parlamentu.

BBC piše da je Der Lejen osigurala „tijesnu“ većinu za izbor na čelo Evropske komisije. AFP navodi da je ona osvojila samo 383 glasa u Parlamentu koji broji 751 člana.

Ona će zamijeniti Jean-Claude Junckera 1. novembra.

Evropska komisija predlaže zakone, provodi propise EU i ima nadležnosti da kazni države članice EU ukoliko je potrebno.

Von der Lejen je njemačka demokršćanka koju je Evropsko vijeće ranije ovog mjeseca predložilo za funkciju predsjednice Evropske komisije, nakon što nije postignut dogovor ni o jednom kandidatu koji je važio za favorita za tu funkciju. Političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj porodici: njen otac je bio poznati političar Ernst Albreht (Albrecht).

Njemačka političarka je rođena 1958. godine upravo u Briselu, gdje je njen otac obnašao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama Evropske unije.Studirala je medicinu, a doktorirala i specijalizirala ginekologiju.

Udata je za ljekara Heiko fon der Lejena, s kojim ima sedmero djece.

Članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je 1990. godine, obnašala je nekoliko ministarskih i drugih funkcija. U trenutnom kabinetu kancelarke Angele Merkel obnašala je funkciju ministrice odbrane.

Related posts