Uredba kojom će se pomoći ugroženim borcima "čeka" stav Jelke Milićević

Uredba o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata mogla bi se naći na narednoj sjednici Vlade FBiH. Po ovoj uredbi pravo na osnovno osiguranje će moći ostvariti borci sa 60 i više godina i žene borci sa 50 i više godina koji nemaju nikakva primanja.

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, čeka se da svoje mišljenje o uredbi predoče federalna ministarstva finansija i pravde, na čijem čelu su Jelka Milićević i Mato Jozić.

Mjesečna primanja od 130 KM do 228 KM

– Svaki dokument koji ide na Vladu FBiH, a koji podrazumijeva zakonsko ili podzakonsko rješenje, mora proći ovu proceduru. Mi smo prije sedam dana uputili uredbu na mišljenje ovim ministarstvima, a zakonski rok da se očituju je 15 dana. Očekujem da ćemo do naredne sjednice Vlade FBiH imati i njihovo mišljenje kako bi se o uredbi raspravljalo na sjednici. Planirali smo da uredba stupi na snagu 1.7.2018. godine. Ja se nadam da ćemo u aprilu završiti sve detalje vezane za uredbu kako bi se ona potom mogla objaviti u Službenim novinama FBiH – rekao nam je Bukvarević.

Podsjećamo, u dogovoru sa boračkim organizacijama, koordinacijama, napravljene su projekcije o visini mjesečnih naknada, kriterija koje treba ispuniti, pa su naknade povezane sa minimalnom penzijom u FBiH koja sada iznosi 326 KM.

Prijedlog je da borac koji je proveo od 12 do 24 mjeseca u oružanim snagama prima mjesečno 40 posto (130,4 KM) od minimalne penzije u FBiH. Borac koji je proveo od 24 do 36 mjeseci da prima 50 posto (163 KM) od te penzije, a onaj ko je proveo od 36 do 48 mjeseci, primao bi 60 posto (195,6 KM) od minimalne penzije. Borac koji ima od 48 do 52 mjeseca u oružanim snagama, dobijao bi 70 posto (228,2 KM) od minimalne penzije.

I previše je boraca koji nemaju nikakva primanja

Jasmin Nadarević, zamjenik predsjednika JOB-a “Unija veterana USK-a” nam kaže kako je mnogo boraca koja nemaju nikakva primanja.

– Bili bismo sretniji da se išlo sa manje godina starosti, ali za početak i ovo je dobro. Nažalost, dosta je, i previše boraca, koji nemaju primanja. U našem članstvu koje broji 11.000 boraca, takvih je 80 posto. Dobro je da ćemo imati ovu uredbu, a što se tiče boraca koji su ušli u petu deceniju, treba donijeti pravi zakon u kome će stajati da kod zaposlenja demobilisani borci imaju prioritet. Da se kažnjavaju poslodavci koji ne prime takve ljude, a ispunjavaju sve uvjete. I to je planirano u zakonu o pravima demobilisanih boraca – rekao nam je Nadarević.

faktor.ba

Related posts