“Unsko-sanske šume” obilježile Svjetski dan šuma

Šumsko-privredno društvo “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa veliku pažnju posvećuje obilježavanju značajnih ekoloških datuma i u tu svrhu provodi različite i brojne aktivnosti. Povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma u svim podružnicama Unsko-sanskih šuma provedene su različite aktivnosti u kojima su učešće uzeli i predstavnici lokalnih društvenih zajednica. Tako su u svim šumarijama, stručna lica iz oblasti šumarstva održala predavanja o značaju šuma za život na zemlji u osnovnim i srednjim školama u svim općinama USK-a.

Podružnica „Šumarija“ Bihać upriličila je predavanja o značaju šuma u Osnovnoj školi „Gornje Prekounje“ u Bihaću gdje su zajedno sa učenicima i nastavnicima ove škole izvršili zasađivanje školskog parka sadnicama hortikulturnih vrsta. Predstavnici Unsko-sanskih šuma posjetili su i Karate klub „Bihać“ gdje su zajedno sa predstavnicima kluba zasadili određen broj parkovskih sadnica.

Pored edukativnih druženja priređenih u svim podružnicama Šumsko-privrednog društva, Svjetski dan šuma obilježen je i akcijama pošumljavanja i uklanjanja smeća u šumama. Konkretnije akcije pošumljavanja provedene su zajedno sa lovačkim i planinarskim društvima u općinama Cazin, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Akcijama obilježavanja Svjetskog dana šuma, želi se ukazati na značaj ovog resursa bez kojeg bi život na Zemlji bio nemoguć.

Svake godine u svijetu nestane oko 17.000 kvadratnih kilometara šuma. Gubitak ovog prirodnog bogatstva nastavit će se i u budućnosti, zbog klimatskih promjena. Šume su danas ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodara, bakterija, gljivica, kiselih kiša, onečišćenja zraka, tla i voda. Na području Unsko-sanskog kantona, trenutno najveću opasnost predstavljaju besprevne sječe koje prijete potpunom uništenju šuma i koje se svim sredstvima moraju zaustaviti kako bi šume naslijedile generacije koje dolaze. – piše rtvusk.

Related posts