Unska regata 2017: Maćehinski odnos prema Bosanskoj Krupi i dalje bez promjena

“Tradicionalna Una regata već nekoliko godina vodi bitku, o opstanku, odnosno bitku o tome dokle i kako će se regata odvijati. Prethodnih godina, Una regata završavala je u Bosanskoj Krupi, i kao simboličan završetak jednog od jedinstvrenih avantura koje nudi naš kanton, pružala odličnu zabavu za sve učesnike. Bosanska Krupa zna i umije biti dobar domaćin.

Hiljade turista, kako učesnika regate, tako i onih koji su pratili regatu kroz sav njen put, pa i onih koji dodju samo da učestvuju u fenomenalnom događaju, kakva je sama regata, mogli su prisustvovati koncertima poznatih imena Dine Merlina, Halida Bešlića, Harisa Džinovića, Željka Joksimovića i mnogih drugih, baš u Bosanskoj Krupi, i mnogi će učesnici i danas potvrditi da je završnica u Bosanskoj Krupi, pored prelijepog dijela Kanjona, koji nemate priliku vidjeti niti u jednom dijelu Une, nezaboravan doživljaj i iskustvo. U zadnjih nekoliko godina organizaciju Unske regate preuzeo je Nacionalni park Una iz Bihaća.

Općina Bosanska Krupa je kao i prethodnih godina pružala podršku , ali odnos Nacionalnog parka Una je bio i više nego rezervisan. Pa tako i ovogodišnja Unska regata sve svoje aktivnosti sprovodi na području Grada Bihaća, a završnica koja je uvijek krasila regatu je stavljana na najniže grane ove manifestacije. Dokaz ovome je i prošlogodišnja priča da će se Unska regata skratiti, te da će izbaciti i Bosansku Krupu iz manifestacije. Samim time da će i završnica biti u Bihaću. Jutros je na pojedinim lokalnim portalima osvanula “senzacionalna” vijest da će na gradskoj otoci učesnike Unske regate zabavljat pop-rok velikani Prljavo Kazalište. Svakako da je ovo koncert za pamćenje, ali isto tako vidimo da organizator Unske regate Nacionalni park Una nema aktivnosti za kraj i završnicu u Bosanskoj Krupi.

Da li se zaista toliko želi izbaciti Bosanska Krupa iz organizacije, toliko da se izbjegne i Kanjon rijeke Une, koji je po mnogima i najljepši dio spusta, uzevši u obzir i mirne i brze dijelove kanjona, prepune predivnih pejzaža i plaža za kupanje? Da li organizatori iz Nacionalnog parka namjerno žele da kraćom rutom regate, te završetkom u Bihaću oskrnave kvalitetu regate i samim tim izbjegnu dolazak turista u Bosansku Krupu?

Tradicionalna Una regata je već provjeren, nezaboravan avanturistički brend, koji već odavno prikuplja učesnike iz zemalja širom svijeta. Jedan od razloga je svakako i Kanjoj rijeke Une, kao i ljepote Bosanske Krupe, kao ciljne tačke regate. Ako organizatori ne vide potencijale ovog dijela Une i Kanjona, potencijale koje Bosanska Krupa ima, i tradicionalnog i postojanog interesa za ovaj dio rute koju Regata nudi, svakako da se moramo zapitati da li su dorasli poslu kojega su se prihvatili, i da li su oni najbolji primjer kako se urušava dobrobit Unsko sanskog kantona, u ovom slučaju turizma i međukomšijskih odnosa!!!”

Ovako je glasio članak prije 20 dana a kao rezultat ovome smo dobili Otvoreno pismo načelnika općine Bosanska Krupa Armina Halitovića koji je također negodovao odluke organizatora što se Bosanska Krupa zapostavila na ovoj manifestaciji u programima i aktivnostima već se samo radi formalnosti spominje kao kraj Una regate.

Poslije i njegovog otvorenog pisma desio se sastanak između organizatora Una regate tačnije predstavnika Nacionalnog parka i lokalne zajednice gdje je obećano zvučno ime i bogatiji program za Bosansku Krupu a naslov je glasio ” Završnica Una regate u Bosanskoj Krupi: Moguć koncert Harisa Džinovića, Crvene jabuke ili Zabranjenog pušenja”. Od toga je prošlo skoro 20 dana i na tome je i ostalo. Da li je ovo pokušaj Nacionalnog parka Una da samo skrene se malo sa problema preostaje nam da vidimo. Smatramo da Bosanska Krupa mora i zaslužuje da bude jednaka kao i drugi gradovi na kojima se održava Una regata.

(Krupljani.BA)

Related posts