Una je magična i zimi, turisti joj se vraćaju i po nekoliko puta

Dok se kroz maglu i loše puteve provlačimo kako bismo stigli do dragulja Nacionalnog parka „Una“ kojem svi putevi vode – Štrbačkog buka, prolazimo kroz Orašac, čiji nas mještani pozdravljaju, naviknuti na nepoznata lica i turiste koji svakodnevno prolaze.

Stižemo do cilja, a tamo nas srdačno dočekuje Jasmin Smailagić, „unski rendžer“, Bišćanima poznatiji kao Šeki. Umjesto uobičajeno, on nas pozdravlja kroz smijeh: „Je li vam od Orašca po ure trebalo? Ovo je prirodna gimnastika“, opisujući tako loš put koji vodi do Štrbačkog buka. „Kažu da će napraviti, samo pitanje je kad“, kaže Šeki i dodaje:

– Ali, sve se to zaboravi kada se vidi ljepota Une, nema te slike koja ovo može objasniti i dočarati.

Svi oduševljeni

I zaista je tako. Štrbački buk, slap jedinstven u svojoj posebnosti, zasipa milijardama maglenih prozirnih iglica, a huk ulijeva strahopoštovanje prema ovom čudu na jedinstvenoj Uni. Najljepši je ovo dio Nacionalnog parka, potvrdit će mnogi, ali i najposjećeniji.

– Prošla turistička godina bolja je od svih prethodnih. Ljetos su bili turisti iz Emirata, Grčke, Španije, Argentine, Austrije, Njemačke, Italije i svih susjednih zemalja. Prezadovoljni smo i zimi. Iako je hladno, uvijek nekoga ima. Svi odlaze s osmijehom i, što nam je najvažnije, svi se vraćaju – zadovoljan je Smailagić.

Zatječemo tu Admira Imamovića, turističkog vodiča, s grupom iz Omana.

– Ovo se mora vidjeti. Nikakav opis tu ne pomaže. Svi smo oduševljeni, jednako ostavlja bez daha bio tu prvi ili deseti put. Savršeno je, i ljeti i zimi – govori Imamović.

On na Štrbački buk dolazi minimalno pet-šest puta godišnje. Svakoj grupi koju vodi Bihać je „tačka pod moranje“. Unom su zadivljeni svi, ma odakle dolazili.

Malo podalje, uzvodno u Martinbrodu netaknuta priroda, desetine slapova Une i kanjon Unca koji dopunjuje očuvano kulturno-historijsko i tradicijsko naslijeđe, sedam stoljeća star manastir građen unskom sedrom, mlinovi i bučnice – istinski su dragulji turističke ponude Nacionalnog parka „Una“.

Uređene šetnice

– Ljeti je ovdje blizu hiljadu i po turista dnevno. Dolaze sa svih strana svijeta. Međutim, ni ove zime nije pusto. Samo na Novu godinu i dan kasnije Unu je došlo vidjeti oko 500 turista. S obzirom na to da je hladno i nivo vode je viši nego ljeti, mi smo zaista zadovoljni – govori Amarildo Mulić, direktor NP „Una“.

Kako se i ekipa „Avaza“ uvjerila – netaknuta priroda, uređene šetnice i gastronomska ponuda zasnovana na domaćoj bosanskoj kuhinji, sadržaji su kojima i najprobirljiviji gosti definitivno ne mogu odoljeti.

Registar UNESCO-a

Smailagić nas ispraća s osmijehom, uz riječi: „Vidimo se mi uskoro. Ko jednom dođe, vrlo brzo se vraća. Neprocjenjivo je provesti jedan dan života ovdje.“

U tome je i odgovor zašto je podržana inicijativa da se Štrbački buk i slapovi u Martinbrodu upišu u registar svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

– Inicijativa je podržana i najdalje za dvije godine, koliko inače traju procedure, to će i biti – optimističan je Anto Marjanović, predsjednik Nadzornog odbora NP „Una“.

/avaz.ba

Related posts