"Ukoliko sada ne počnemo pregovore sa SAD-om, sve će biti gotovo"

Vladimir Putin je u intervjuu za Financial Times izjavio da bi upotreba nuklearnog oružja imala „globalne tragične posljedice“ za svaku osobu na planeti.

“Odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane 2002. godine i napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa početkom ove godine stavila je svet u rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju”, izjavio je Putin.

„Sada je program fokusiran na Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. Nadam se da ću moći da razgovaram o tome sa Donaldom (Trampom) ukoliko se sastanemo u Osaki“, rekao je ruski lider.

On je izrazio zabrinutost zbog prijetnje obnavljanja trke u nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

„Hladni rat je bio loša stvar, ali makar su postojala neka pravila kojih su se svi učesnici u međunarodnoj komunikaciji više ili manje pridržavali ili su pokušavali da se drže. Sada se čini da uopšte nema pravila. I u tom smislu svet je postao fragmentiraniji i manje predvidljiv, što je najbitnije i najtužnije“, naglasio je Putin uoči samita G20 u Osaki.

Početkom ove godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je potpisan 1987. godine i koji je prvenstveno bio usmjeren na smanjenje rizika od nuklearnog rata u Evropi, Moskva je izrazila zabrinutost da bi Vašington mogao da dozvoli da Sporazum istekne 2021. godine bez obnavljanja.

„Rekli smo da smo spremni da održimo razgovore i da produžimo taj sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali nismo vidjeli nikakvu relevantnu inicijativu od naših američkih partnera. Oni ćute, a ugovor ističe 2021. godine. Ukoliko sada ne počnemo pregovore, sve će biti gotovo, jer ne bi bilo vremena čak ni za formalnosti“, istakao je Putin.

Prema Putinovim riječima, iako je američki predsjednik Tramp izrazio interesovanje za ograničavanje oružja tokom njihovog posljednjeg razgovora, američka strana još „ne čini praktične korake“ u tom pravcu.

„Dakle, ako taj sporazum prestane da postoji, onda u svijetu neće biti nikakvog sredstva za odvraćanje trke u naoružanju. I to je loše“, rekao je ruski lider, prenosi B92.

 

 

 

Izvor: oslobodjenje.ba

Related posts