Uklonjeno šatorsko naselje: Svi migranti iz centra Velike Kladuše izmješteni na lokaciju van grada

Više od stotinu migranata koji su duži vremenski period bili smješteni u centralnom gradskom parku u Velikoj Kladuši izmješteno je danas u naselje Trnovi gdje će ubuduće boraviti.

Iz Parka Omladinske radne brigade 7 Sekretara SKOJ-a u prijepodnevnim satima uklonjeno je migrantsko šatorsko naselje sa blizu 120 osoba. Odluku o premještanju donijele su lokalne vlasti, budući da su migranti šatorsko naselje samovoljno postavili, suprotno Odlukama o komunalnom redu.

Naime, kako bi se općina privremeno izborila s problemom migranata, načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić jučer je donio odluku da zemlju koja je u vlasništvu Općine Velika Kladuša u okolici grada iskoristi za smještaj migranata.

Na lokaciji u mjestu Trnovi migrantima su na raspolaganju pitka voda, sanitarni čvor i električna energija putem agregata, a imaju na raspolaganju i veću površinu za podizanje šatora. U pripremnim radovima na osiguravanju svih uslova za smještaj migranata na toj lokaciji uključena su javna preduzeća Komunalije i Vodovod i kanalizacija koja će urediti teren, izgraditi septičku jamu, dovesti nove tuševe i wc šolje i na taj način osigurati osnovne higijenske uslove.

Pored migranata koji su boravili u parku, na ovu lokaciju tokom dana i narednih dana očekuje se i dolazak ostalih migranata koji su se naselili na drugim lokacijama u Velikoj Kladuši. Nezvanične procjene govore da na području Velike Kladuše ima između 600 i 700 migranata, prenosi Radio Velika Kladuša.

Sve aktivnosti u vezi s premještanjem migranata iz parka realizirane su uz pomoć javnih preduzeća Komunalije i Vodovod i kanalizacija te uz asistenciju i podršku Četvrte policijske uprave i Policijske stanice Velika Kladuša.

Nakon izmještanja migranata, Higijensko-epidemiološka služba velikokladuškog Doma zdravlja izvršila je dezifenkciju kompletne površine parka.

Iz Općine Velika Kladuša i IV policijske uprave apelirali su da građani i nevladine organizacije, ukoliko žele pomoći migrantima u prehrani, odjeći i obući ili na bilo koji drugi način, to ubuduće čine na novoj lokaciji u Trnovima.

Podsjećamo, jučer su 74 migranta krenula iz Velike Kladuše prema graničnom prijelazu Maljevac, a zaustavili su ih pripadnici Granične policije BiH i Hrvatske. Nakon toga, migranti su na 15-ak minuta u potpunosti blokirali saobraćaj preko ovog graničnog prijelaza, a uz intervenciju snaga sigurnosti saobraćaj je bio djelimično blokiran. Konačno, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Granične policije BiH migrante su premjestili s graničnog prijelaza na lokaciju u Trnovima, nakon čega je uspostavljeno normalno funkcionisanje saobraćaja na ovom graničnom prijelazu.

klix.ba

Related posts