Uklanjanje uvredljivih grafita sa javnih površina u gradu Bihaću

Uprava policije MUP USK-a u suradnji sa Međunarodnim programom pomoći u krivičnim istragama ( ICITAP ) i Međunarodnim biroom za borbu protiv narkotika ( INL) Vlade SAD-a kao i Gradske uprave Bihać jučer je realizirala kampanju „Grad bez neprimjernih grafita – Zajedno za lijepši Bihać“.

Cilj kampanje jeste uticati na svijest građana da se ispisivanjem neprimjerenih grafita, prije svega nanosi materijalna šteta kako pravnim tako i fizičkim licima te šteti ukupnom imidžu grada Bihaća. Građanima je skrenuta pažnja da je obaveza svih nas očuvanje javnih površina, fasada, saobraćajnih znakova a posebno spomenika kulture i niko nema pravo da pisanjem neprimjerenih ili diskriminirajućih grafita narušava ljepote našeg grada.

U sklopu kampanje na dvije lokacije u gradu, kod džamije u Harmanima i na ulazu u podhodnik(pasarelu) prekrečeni su neprimjerni i uvredljivi grafiti, koji su bili ispisani uz umjetničke grafite posvećene gradu Bihaću i Nogometnom klubu Jedinstvo. Upravo na umjetničkim grafitima insistira i Grad Bihać, koji je podržao crtanje isti u pothodniku (pasareli), a podržati će i u narednom periodu crtanje umjetnički grafita koji bi na jedan jedinstven način uljepšali grad Bihać.

Nažalost, tokom noći, nepoznati počinioci ponovo su zakrečeni prostor kod džamije u Harmanima koji je trebao poslužiti bihaćkim likovnim umjetnicima za izradu umjetničkog grafita, išarali neprimjerenim grafitom i time poslali poruku da ne žele lijep i uređen grad Bihać.

Related posts