Uhapšen u BiH s lažnim bh. pasošem: Trostruki ubica pred sudom 11 godina nakon zločina

Nakon 11 godina od trostrukog ubistva u firmi “S kompani”, jučer je u Višem sudu u Beogradu održano pripremno ročište u procesu protiv Branka Sekulovića, osumnjičenog za sva tri ubistva, koji je nakon 10 godina bjekstva uhapšen na graničnom prelazu u Bosanskom Brodu.

Nakon pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, sud je zakazao početak suđenja za 15. juni, na kojem će u prisusutvu javnosti Sekulović moći detaljno iznijeti svoju odbranu, javili su srbijanski mediji.

Sekulović je uhapšen krajem oktobra 2016. godine na graničnom prelazu u Bosanskom Brodu prilikom pokušaja da s lažnim bh. pasošem izađe iz BiH.

Kod sebe je imao pasoš izdat na ime Marija Trivana, koji već godinama živi u Australiji.

Otkriven je gotovo slučajno, tokom prisluškivanja komunikacija organizirane grupe, kada je posebnim istražnim radnjama utvrđeno da je nepoznata osoba iz Srbije od Bobana Pećanca (koji je, uz Daneta Bikića, optužen da je za 3.000 eura prodavao identitet bh. građana kriminalcima) kupila identitet Marija Trivana.

Nakon što su istražitelji otkrili da je Trivanov identitet ukraden, samo se čekalo kada će se i ko pojaviti s njegovim pasošem. Ispostavilo se da se radi o Sekuloviću, kojem je navodno rečeno da se radi o čovjeku koji je poginuo u Australiji.
Pregledom pasoša utvrđeno je da je boravio u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a kod njega je pronađeno i oko 7.000 maraka.

Sekulović, inače vlasnik beogradske firme „S kompani“, u septembru 2007. ubio je u svojoj kancelariji na Vidikovcu Vladimira Samardžića (29), zvanog Globus, Dušana Pejovića (24) i Darka Živanovića (22), zvanog Žika Šumadinac, nekadašnjeg vlasnika kladionica „Zona sreće“ i „Fair play“.

Ubijeni su imali podeblji kriminalni dosije, kao i Sekulović, a kao motiv se navodilo to što su ga ubijeni reketirali. Prema pisanju srbijanskih medija, Samardžić i Živanović potpisali su sa Sekulovićem krajem jula 2007. ugovor o pozajmici 100.000 eura, kojim se on obavezao da će im dati dva stana ukoliko im dug ne vrati na vrijeme.

Međutim, uprkos stanovima koje su dobili, oni su navodno tražili još, ne samo stanove, već i lokale, prenijeli su mediji.

Samardžiću i Pejoviću je pucao u glavu, dok je Živkovića izrešetao.

Istraga protiv Sekulovića za trostruko ubistvo privremeno je prekinuta 2011, jer on nije bio dostupan srbijanskom pravosuđu. Više tužilaštvo u Beogradu tada je odlučilo da privremeno obustavi istragu, jer je bilo neophodno da se on sasluša i uporede još neki dokazi, a to nije bilo moguće jer je bio u bjekstvu.

Na teret mu je stavljeno krivično djelo teško ubistvo za koje je u Srbiji zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Izvor: Faktor

Related posts