DODIK NA KOLJENIMA, ZVIZDIĆ MU POSLAO JASNU PORUKU: "Ostaću predsjedavajući Vijeća ministara sve dok BiH ne pošalje ANP, TO ZAKON NE BRANI"

A zašto me neće zamijeniti ministar Bevanda? I on je zamjenik predsjedavajućeg. Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Sve dok zakon to dozvoljava ja ću se ponašati u skladu sa zakonom. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar.

Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar, poručio je predsjedavajući VM-a BiH Denis Zvizdić koji je gostovao u programu televizije N1.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini?

Kada je riječ o migrantima redovno primamo izvještaje Koordinacionog odbora Ministarstva sigurnosti BiH. Vrlo odgovorno pratimo situaciju sa migrantima. Ostajemo i dalje privrženi principima Evropske unije – pratimo migrantsku politiku EU da budemo humani, koliko nam to dozvoljavaju mogućnosti, i da poštujemo međunarodne standarde. Primjećujemo da se granice zemalja EU sve više zatvaraju. Trenutno granice EU nisu hermetički u potpunosti zatvorene, ali kako se budu zatvarale i mi ćemo zatvoriti naše granice. Nećemo dopustiti da Bosna i Hercegovina bude sabiralište migranata.

Provjeravamo navode da se migranti vraćaju iz Hrvatske u BiH. Treba istaći da migranti u BiH dolaze sa teritorije Evropske unije, a ne dolaze u EU sa teritorije BiH.

Mnogi analitičari su prozvali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića tvrdeći da ne rješava probleme migranata?

U skladu sa njegovim nadležnostima ministar Mektić ulaže napore. Ne govorim samo o zadnjih 15-ak dana nego govorimo od početka krize. Napori nisu nikada dovoljni, ali veliki je problem nedostatak koordinacije u regiju. Migranti iz Srbije prelaze preko nelegalnih graničnih prelaze u BiH i očekujem da Srbija spriječi takav nelegalan promet, odnosno trgovinu ljudima.

Trebaju li ljudi biti zabrinuti?

Prema informacijam koje sam dobio od ministra Mektića situacija se smiruje, ali trebamo do kraja biti oprezni, vrlo budni i nećemo dozvoliti da dođe do eskalacije bilo kakvog nasilja.

Formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH. Mnogi kažu da ovo “miriše” na 2010. godine. SNSD optužuje SDA da opstruiše formiranje vlasti u BiH.

Mi živimo u vremenu stalnih obmana i manipulacija koje plasiraju, uglavnom, uzročnici svih blokada u BiH da bi opravdali te svoje antiustavne i antizakonske aktivnosti. Vlast u BiH se može formirati vrlo brzo, za 10-15 dana, a za to je potrebna jedna, jednostavna stvar – ona se zove vladavina prava i zakona. Imamo one koji ne žele da provode usvojene zakone, a istovremeno druge optužuju za blokiranje uspostave vlasti. Imamo pripremljen prvi Godišnji nacionalni plan koji treba poslati u Brisel i istovremeno imenovati mandatara za Vijeće ministara i sav proces završiti za nekoliko sedmica.

Do kada će trajati ovakva situacija?

Ulazeći u diskuju o provedbi važećih zakona ulazimo u sferu anarhije, a ne demokratija. Šta ako neki ministar sutra kaže da neće poštovati član 21 Zakona o akcizama ili Zakon o SIPA-i? Ne može se reći nećemo poštivati zakone. Neka predlože izmjenu zakona u kojem se traži da ne idemo u NATO.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević optužio je SDA i SDS za zavjeru. Kazao je da će vas na čelu VM-a BiH zamijeniti Šarović?

A zašto me neće zamijeniti ministar Bevanda? I on je zamjenik predsjedavajućeg. Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Sve dok zakon to dozvoljava ja ću se ponašati u skladu sa zakonom. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar.

Izvor: slobodna-bosna

Related posts