UEFA promijenila sistem kvalifikacija za EURO 2020

U dosadašnjih pet pokušaja Bosna i Hercegovina se nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo. Dva puta samo igrali baraž, ali su uspješniji bili Portugal i Irska.

Ono što nisu uspjeli njegovi prethodnici pokušat će Robert Prosinečki koji uopšte neće imati lagan zadatak obzirom da je UEFA promijenila sistem kvalifikacija u odnosu na EURO 2016. godine.

Tada su na završni turnir išle po dvije najbolje prvoplasirane ekipe iz svake kvalifikacione grupe, dok je trećeplasirana igrala baraž. Kada je u pitanju EURO 2020 to neće biti slučaj.

Ukupno 55 reprezentacija će biti podijeljeno u 10 kvalifikacionih grupa, pet grupa od po pet, te pet grupa od po šest selekcija. Na EURO koji će se igrati u 12 različitih gradova će se direktno plasirati 20 reprezentacija, odnosno po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Preostale četiri zemlje će završni turnir izboriti preko baraža u martu 2020. godine. U baražu će igrati 16 pobjednika grupa Lige nacija. Ukoliko je neka ekipa izborila plasman putem kvalifikacija onda će je u baražu zamijeniti drugoplasirana selekcija iz odgovarajuće grupe Lige nacija.

Inače, žrijeb Lige nacija je na programu sljedeće sedmice, održat će se 24. januara u Lozani.

fokus.ba

Related posts