Udruženje BH novinari osudilo novčano kažnjavanje Vahidina Durića

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje novčano kažnjavanje Vahidina Durića, glavnog i odgovornog urednika portala Bisce.ba (www.bisce.ba) iz Bihaća, zbog objavljivanja komentara o postupcima Farke Hodžića, zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Unsko – sanskog kantona (USK).

Urednik Vahidin Durić kažnjen je novčanom kaznom od 300 KM po prekršajnom nalogu Policijske stanice Bihać, a na osnovu prijave zastupnika Farke Hodžića, koji je policiji prijavio da se „osjećao uznenimerno“ i da „nije mogao spavati“ nakon objavljivanja komentara na portalu Bisce.ba.

Upravni odbor BH novinara smatra kako kažnjavanje urednika Durića zbog objavljenog komentara predstavlja eksplicitno kršenje slobode izražavanja i prava novinara da kritikuju postupke javnih zvaničnika. Ovo je, ujedno, pokušaj ponovnog uvođenja verbalnog delikta u naš pravosudni sistem, kao političkog sredstva za gušenje slobodnog iznošenja mišljenja o pitanjima od značaja za javnost. Neprihvatljivo je da policija iz Bihaća koristi Zakon o javnom redu i miru i jednostranu izjavu Farke Hodžića kao legitimnog sredstvo kažnjavanja jednog portala i gušenja medijskih sloboda u USK. Podsjećamo, zastupnik Farko Hodžić je dobrovoljno prihvatio javnu funkciju, što – prema evropskim standardima slobode izražavanja, podrazumijeva viši stupanj tolerancije, te prihvatanje kritike njegovih postupaka i odluka u javnom komunikacijskom prostoru.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Policijske stanice Bihać hitno povlačenje prekršajnog naloga i obustavljanje postupka prema uredniku Vahidinu Duriću. U protivnom, Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravnu proceduru protiv onih koji su zloupotrijebili Zakon o javnom redu i miru za uvodjenje cenzure i verbalnog delikta pod krinkom primjene zakona. Istovremeno, pozivamo zastupnika Farku Hodžića da, ukoliko ima primjedbe na rad portala Bisce.ba, korsiti druga, legitimna sredstva za zaštitu vlastitog ugleda, kao što su demanti i/ili tužba za klevetu.

Related posts