Udruženje "Ašik-kaldrma” iz Podzvida i tokom ramazana čuva krajišku tradiciju

Udruženje “Ašik-kaldrma” iz Podzvida, osnovano je 2014. godine, inicijativom grupe žena iz Podzvizda u cilju da rade nešto što bi ih zbližavalo i povezivalo sa ostalim krajevima – kako naše domovine tako i inostranstva.

U početku se krenulo sa 20 članica da bi se kroz ovih proteklih 4 godine postojanja u udruženje uključili i njihovi muževi, ali i cjelokupne porodice, te su zajedničkim trudom i radom nastojali i uspijeli stvoriti jako dobre uslove za rad, prvenstveno su se fokusirali na sjedište udruženja da ga osposobe za što bolji rad jer njihovo udruženje ima čak preko 50 članova koji se bave folklorom.

Velikim trudom i radom svih članova ali i velikom financijskom pomoći iz dijaspore, u najvećem djelu njihovih komšija iz Podzvizda koji žive i rade u Americi, uspijeli su opremiti prostorije za kvalitetan rad. Prostorije u kojima djeluju ukupne su površine od150 kvadrata gdje su jedan dio uredili u duhu tradicije. Žele da i mladi naraštaji uče o krajiškoj tradiciji. Od samog osnivanja organizirali su iftare tokom mjeseca ramazana, pa tako i ove godine i to sa velikim ponosom jer su sve svoje goste mogli dočekati i ugostiti na tradicionalni krajiški način.

Među ovogodišnjim gostima iftara bio je veliki prijatelj udruženja i njihova podrška Hasan Keranović iz Cazina, koji im je uručio zahvalnicu za dosadašnju saradnju.

cazin.net

Related posts