Na Grbavici će voditi tri bitke: Zmajevi se za Mundijal bore protiv Belgije, Grčke i ostatka Evrope

Zmajevi će na Grbavici ugostiti Belgiju i jedina, realna, opcija, kada je u pitanju borba za baraž, je pobjeda! Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića na Grbavici će voditi tri bitke.

Jednu protiv Belgije, drugu protiv Grčke i treću protiv ostatka Evrope, odnosno preostalih osam drugoplasiranih ekipa koje se nadaju plasmanu u baraž. Podsjetimo, najlošija drugoplasirana reprezentacija iz devet grupa ostat će bez dodatnih kvalifikacija za Mundijal, a u ovom trenutku, nakon nekompletnog 9. kola to je BiH!

Pobjedom protiv Belgije gotovo da bi osigurali baraž, jer bi Edinu Džeki i društvu u tom slučaju bio potreban trijumf u Tallinu protiv Estonije za potvrdu nastavka borbe za SP. Svaki drugi rezultat osim trijumf protiv Crvenih đavola ide na ruku Grčkoj, koja, ruku na srce, ima lakši raspored od bh. tima (Kipar i Gibraltar).

U slučaju eventualnog kiksa Helena protiv Kipra, izabranicima Mehmeda Baždarevića, u nekim varijantama, bio bi dovoljan i remi protiv Belgije, jer bi onda eventualnom pobjedom u Tallinu na kontu najboljih drugoplasiranih reprezentacije imali 12 bodova.

No, u tim varijantama ne bismo sve držali u svojim rukama, a te varijante imaju previše “matematičkih nepoznanica”. U prevodu, moralo bi se poklopiti mnogo stvari, kao na pimjer da Hrvatska odigra neriješeno sa Ukrajinom (Ukrajina ne smije pobijediti) ili da Škotska ne savlada Sloveniju u gostima, a istovremeno u istoj grupi da Slovačka ne slavi protiv Malte…

Stoga, svjesni su u našem taboru, pobjeda se nameće kao imperativ. Selektor Baždarević očekuje tešku utakmicu, ali se nada i vjeruje da će njegovi izabranici imati svoje šanse.

– Mislim da imamo svoje adute. Vjerujem da uz pomoć publike možemo do povoljnog rezultata. Najvažnije je da igramo dobar fudbal. Mnogo toga će ovisiti od raspoloženja i zalaganja igrača. Moramo se boriti od prvog do posljednjeg minuta. Neće biti lako, jer nam ne idu na ruku ni vremenski uslovi zbog kojih ćemo možda morati promijeniti taktiku – rekao je Baždarević dan uoči utakmice.

Selektor još nije odlučio koji sastav će početi meč. Izvjesno je da ćemo biti oslabljeni, jer su na dva posljednja treninga zbog povreda otpala dvojica fudbalera koji su konkurisali za startnu postavu – Avdija Vršajević i Sejad Salihović.

Sigurno je da će na golu biti Asmir Begović, a da će u vrhu napada zaigrati Edin Džeko. Između njih dvojice “uskočit” će još deveterica Zmajeva, a najbliži startnoj postavi su: Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Dario Đumić, Sead Kolašinac, Muhamed Bešić, Edin Višća, Senad Lulić, Haris Medunjanin i Mate Jajalo.

Susret na Grbavici počinje u 18 sati, a sudit će William Collum iz Škotske.

Related posts