Ubice naručuju i u BiH, ubistvo košta i do 150 hiljada eura

Naručeno, profesionalno ubistvo ima paprenu cijenu u podzemlju. Naručitelji su spremni “iskeširati” i do 150.000 eura, koliko košta, kako kažu za CdM upućeni u ovu problematiku, povlačenje obarača na snajperu.

Ako je meta osoba čije je ubistvo već jednom spriječeno ili koja vrši neku važnu funkciju i ima organizirano osiguranje, cijena može ići i preko prosječne granice. A profesionalne ubice koje na našim teritorijima izvršavaju ubistva uglavnom dolaze iz okruženja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Za osam dana u Crnoj Gori dogodila su se dva ubistva koja su temeljito isplanirana, naručena. Prvo je 18. jula hicima iz pištolja, naočigled svoje malodobne djece i supruge, ubijen Baranin Igor Mitrović.

U pucnjavi koja se dogodila u srijedu u 1.20 u Herceg Novom ubijen je Niko Roganović (65), otac Duška Roganovića koji je u eksploziji u aprilu ostao bez noga.

– Počinitelji likvidacije obično pripadaju nekoj kriminalnoj organizaciji. Profesionalne ubice teško se otkrivaju i uglavnom su bili u nekim od organizacija poput Legije stranaca, policije, vojske i slično, gdje su usavršili rad s eksplozivima i raznim vrstama oružja – objašnjava za CdM kriminolog Darko Trifunović.

Ubistva su najčešće posljedica sukoba zbog narko biznisa i između klanova koji jedni druge smatraju konkurencijom.

– Postoji i dark net na kojem se javljaju početnici koji za jako male pare izvršavaju ubistvo, to je stranica interneta koju koriste osobe sklone kriminalnim radnjama kako bi se izbjegao zakon. Kada se ubistvo dogodi, primjerice, u Crnoj Gori, sumnja se uglavnom na počinitelje iz okruženja. Isto tako je i u Srbiji, BiH… – kazao nam je Trifunović, ističući da je najteže riješiti ubistva bez očiglednog motiva.

Oružje ubice dočeka već pripremljeno ili ga kombinacijom raznih kriminalnih radnji prokrijumčare.

Važnu ulogu igraju pomagači i logistika koja ih dočeka. Uglavnom se žrtva prati i utvrdi se njezin naredni korak koji je za ubicu pogodan, a za nju koban..

Related posts