U Zenici svečana akademija povodom Dana nezavisnosti

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u organizaciji Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana svečana akademija na kojoj je prigodno obraćanje imao predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

Govoreći o značaju 1. marta i Danu nezavisnosti, Duvnjak je podsjetio na 29.februar i 1.mart 1992.godine kada su se građani naše zemlje izjasnili za samostalnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Na temelju toga već 6.aprila je stiglo međunarodno priznanje od Evropske zajednice, zatim 7.aprila od SAD-a, a 22.maja naša država je primljena u organizaciju Ujedinenih naroda.

“Naši narodi Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali građani, su jednaki baštinici povijesti ove zemlje i jednako su odgovorni za njenu budućnost. To znači da nijedan ne može imati razlog, ni interes, za njeno cijepanje. Takvi razlozi mogu doći i redovno su dolazili samo izvan granica. Nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina je nužnost bez koje nema mira i stabilnosti u široj regiji, jer bez jake BiH konflikti bi se produbljivali, a mržnja jačala”, kazao je predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

On je napomenuo da je danas Zeničko-dobojski kanton jedna od privredno najrazvijenijih regija u našoj zemlji, sa stabilnim institucijama, i ova lokalna zajednica može biti ponosna na izuzetno dobru organizaciju policije, na zenički Univerzitet, na sportiste i kulturne radnike.

“Posebno zadovoljstvo je naglasiti da imamo veoma uspješne privredne kompanije, da naš Kanton ima pokrivenost uvoza izvozom, da ima jaku industrijsku proizvodnju i da je kičma razvoja ove zemlje”, istakao je Duvnjak.

Na večerašnjoj svečanoj akademiji priređen je prigodan umjetnički program u okviru kojeg je glumica Bosanskog narodnog pozorišta, Sabina Kulenović čitala citate o Bosni i Hercegovini, i u kojem su sudjelovali Kamerni simfonijski orkestar, Said Jusić, solista Nedim Telalović, te Omladinski hor Zenica.

 

Related posts