U Zagrebu održana komemoracija Praljku, došli hrvatski ministri, saborski zastupnici i ratni zločinci

U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski danas je održana komemoracija za ratnog zločinca Slobodana Praljka koji je izvršio samoubistvo nakon što ga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora.
Iako je bilo najavljeno da komemoraciji neće prisustvovati niko od hrvatskih dužnosnika, u Lisinski su došli ministar branitelja Tomo Medved, Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore, Vladimir Šeks, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić, HDZ-ovac Luka Bebić, Damir Krstičević, predsjednik Sabora Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, Miroslav Tuđman, Andrija Hebrang, Marko Perković Thompson, glumac Darko Janeš te ratni zločinci Mirko Norac i Dario Kordić.

Komemoracija je počela recitiranjem Gundulićeve “Himne slobodi”, a Praljak je opisan kao “čovjek koji je vjerovao u pravdu”. Konstatovano je da je presuda nepravedna, da je bila parodija i teatar zamaskiran suđenjem te da ispijanje otrova nije bilo teatralan čin.

“Njegov posljednji čin nije bio teatralna gesta, ni kukavički čin, niti potez očajnika. Njegova poruka je jasna: ‘Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu’. Ljudini poput Praljka niko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda”, kazao je Miroslav Tuđman čiji je govor popraćen gromoglasnim aplauzom.

Uoči i tokom održavanja komemoracije koju je organizovao Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, na snazi je bila posebna regulacija saobraćaja. Praljkova porodica nije prisustvovala komemoraciji, ali je na zagrebački Velesajam stiglo desetak autobusa iz BiH i Hrvatske, a ZET-ovi autobusi su besplatno odvozili ljude do Lisinskog, piše Index.

Istaknuto je da je presuda programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će osuda na lažnim istinama donijeti pomirenje.

Komemoracija je trajala blizu 40 minuta, a osim Miroslava Tuđmana govorili su Pavao Miljavac, Stanko Sopta, zapovjednik Druge gardijske brigade HVO-a i Zlatko Vitez.

Komemoracija je završena izvođenjem himne Republike Hrvatske.

Related posts