U USK-u blizu 1.000 migranata: Najpotrebniji hrana, higijenske potrepštine, madraci

U Unsko-sanskom kantonu, na području Bihaća i Velike Kladuše, trenutno se nalazi blizu 1.000 migranata koji su uglavnom iz Sirije, Afganistana, Palestine, Libije, Alžira i njihov cilj je da dođu do Belgije, Njemačke, Francuske.

U Bihaću su smješteni u napuštenom studentskom domu, a u Velikoj Kladušu se uglavnom nalaze po parkovima, spavaju u privatnim kućama. To su nam rekli u Crvenom križu Unsko – sanskog kantona koji priprema hranu za migrante u Bihaću. Dodaju kako se među jednim brojem migranata pojavila i šuga ali da su pod ljekarskim nadzorom.

Potrebna ćebad, jastuci, spužve

– Dok se zvanično ne riješi situacija sa migrantima u našoj zemlji, naša misija je da ublažimo ljudsku patnju. Pokušavamo im u Bihaću obezbjediti ono što je najpotrebnije, a to su hrana i smještaj. Uslovi gdje borave nisu baš najbolji ali se radi na tome. Uvodi se struja, dovedena je voda, pode se neke prostorije. Zatvaraju se prozori. To je bio objekat napušten. Ali, sve je očišćeno. Imamo dva kontejnera koja su pripremljena za tuširanje. Donosi se hrana. To se radi dok ne vidimo da li će ostati ovdje na kantonu ili će se odrediti druga lokacija. Najpotrebniji su im madraci, spužve, ćebadi, jastuci, higijenske potrepštine i hrana. Postoje improvozorani wc-i – ispričao nam je Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Unsko – sanskog kantona.

Dodaje kako je u pomoć migrantima uključen dom zdravlja, Ministarstvo zdravstva USK, policija.

– Kada je riječ o Velikoj Kladuši tamo smo bili i nudili pomoć. Tu imamo neriješenu situaciju kroz institucije. Tamo radi privatno lice u nekom lokalu. Mi smo dostavljali dva puta pomoć. Čak su nas jednom odbili, nisu željeli primiti pomoć. Kolega koji pravi, priprema hranu za migrante, je rekao da njega ne interesira humanitarna pomoć već novac. A mi ne možemo na tu temu razgovarati, mi smo ozbiljna institucija i mi želimo da istinski prihvatimo pomoć u hrani, higijeni i onome što mi dobijemo od naših donatora, građana, mi to i nudimo imigrantima – govori nam Kličić.

Dodaje kako vode računa o hrani koju dobiju, da nije istekao rok, da nema svinjetine.

Borave po parkovima, hrane se u jednom lokalu

– U Bihaću na osnovu izjava ministra sigurnosti BiH ima 300 migranata, a u Kladuši između 550 i 600 migranata. Do 1.000 migranata je u Unsko – sanskom kantonu. U Bihaću se, kao što sam rekao, nalaze u jednom studentskom objektu, a u Velikoj Kladuši ne znamo ni gdje spavaju ni kuda idu. Još nije određena lokacija. Dosta ih spava po privatnim kućama, na određenim adresama. Ni općina ni vlast se nisu uključili u rješavanje problema, mjesta gdje bi se mogli smjestiti. Da li je to kamp ili objekat koji bi mogao poslužiti svrsi. U Kladuši budu u parku a u jednom privatnom lokalu dolaze na ručak – ispričao nam je Kličić.

Upitan da li ima konfliktinih situacija među migrantima, kaže kako je nekoliko incidentnih situacija bilo u Velikoj Kladuši.

– U Bihaću takvo što nije zabilježeno. Naime, nekoliko migranata u Bihaću ima šugu, iz doma zdravlja im pomažu kako bi se ovo oboljenje suzbilo – rekao nam je Kličić.

Izvor: Faktor

Related posts