U sarajevskoj Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Gradske uprave Grada Sarajeva u sarajevskoj Vijećnici je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni predstavnici političkog, diplomatskog, kulturnog i akademskog života.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je istakao značaj 25. novembra.

“Naša domovina, ponosna BiH, ovaj datum bilježi kao važan datum svoje historije i već decenijama potvrđuje naša nastojanja. Na putu očuvanja nezavisnosti u okvirima u kojima je imenovana, historija bilježi činjenice i evidentira tlo na kojem su se prelamali različiti interesi, osmišljavale strategije pomjerenja i cijepanja onog što mi volimo. Mnogi su dali živote za našu zemlju, rane su uvijek bolne i nikada neće nestati. Ta činjenica u nama budi još veću potrebu da odgovornije čuvamo i njegujemo našu domovinu.Moramo se svim snagama usmjerti na budućnost. Važno je imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovoj realizaciji. BiH je zemlja vrijednih ljudi, prirodnih potencijala, industrijskih mogućnosti i intelektualnih kapaciteta”, kazao je Skaka.

Grupa solista je u pratnji orkestra izvela poemu “Zemljo naša vječna i jedina”, a bh. glumac Izudin Bajrović je izveo performans “Zašto volim BiH”.

Gosti su imali priliku pogledati i izložbu “Bosna je našla svoj put” Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH.

Related posts