U Sanskom Mostu održana komemoracija nad jamom Hrastova glavica

U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, udruženja logoraša ”Prijedor 92” i ”Kozarac”, te udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, na lokalitetu Hrastove glavice kod Sanskog Mosta obilježena je 26. godišnjica stravičnog zločina, ubistva i likvidacije 124 prijedorska logoraša. Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, javnost je podsjetio da je Hrastova glavica i dalje nekažnjen zločin.

– Punih 26 godina žrtve i njihove porodice čekaju da institucije nadležne za procesuiranje ratnih zločina, na bh., ali i međunarodnom nivou procesuiraju izvršioce, pripadnike Vojske i policije tadašnje RS, ali i njihove nalogodavce, Krizni štab oppćine Prijedor. Do danas, 124 nevino ubijena civila, prijedorska logoraša, nisu našla svoj smiraj, a prateći rad Tužilaštva i Suda BiH, sigurno ni u narednih nekoliko godina neće pronaći svoj mir – kazao je Duratović i dodao da Hrastova glavica nije usamljen slučaj jer do sada nijedna masovna grobnica, poput Tomašice, jame Lisac, Starih Kevljana i drugih nije procesuirana.

Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a i šef kluba Koalicije Domovina u NSRS, poručio je ”da smo se dužni sjećati.”

– Želimo mir, želimo graditi budućnost za svoju djecu, ali nikako ne smijemo zaboraviti one koji su svoje živote dali da bismo mi danas ovdje bili i da bismo ih se sjećali. Nažalost, one koji su počinili ovaj gnusni zločin nije stigla pravda, ali nadamo se da hoće – kazao je Čavka.

Komeraciji nad jamom Hrastova glavica prisustvovale su porodice ubijenih logoraša, predstavnici vjerskog i političkog života, brojni građani. Prije 26 godina žrtve Hrastove glavice, logoraši zloglasne Omarske, Keratrema i Trnopolja, dovedeni su na ovaj lokalitet i pobijeni. Strijeljana su po trojica u grupi i bacani u jamu duboku 20 metara. Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović. Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, među kojim je bio i doktor Eso Sadiković, ekshumirani su iz jame Hrastova glavica 1998. godine.

Na mjestu jednog od najstrašnijih zločina prije desetak godina podignuto je spomen-obilježje na koje je danas položeno cvijeće i proučena Fatiha za nevino ubijene.

Related posts