U nastavku suđenja USK Šume, prvooptuženi poslan Van sudnice

Jučer je u Bihaću nastavljeno suđenje Đevadu Muslimoviću, Fadilu Šehiću, Sabahudinu Solakoviću, Rasimu Mehmedoviću, Fahiru Sirći i Enesu Kariću.

Muslimović se je pred kraj suđenja upustio u raspravu sa članovima Sudskog vijeća, te je nakon tri opomene da im ne može upadati u riječ, udaljen iz sudnice- piše današnje Oslobođenje.

Podsjećamo, ranijih pet svjedoka ispričalo je pred Sudom kako su svakog mjeseca slali po hiljadu maraka direktoru preduzeća, kako bi im na vrijeme poslovi bili isplaćeni. Jučerašnji svjedoci imali su svoje priče.
– Sa svojom firmom Lozić d.o.o. vršio sam sječu za USK Šume. Direktora Đevada Muslimovića sam upoznao prilikom organizacije šumskog takmičenja, kada nam je svima tražio po hiljadu maraka za šumarijadu. Dao sam. Drugom prilikom sam pozvan u šumariju da svi mi firmaši isfinansiramo doškolovanje za Fahira Sirću i Đevada Muslimovića. Dao sam 3.500 maraka. Shvatio sam da to moram platiti, kako iz Šumarije ne bih imao kontraudar na posao koji nam je ovisio o njima, posvjedočio je Mustafa Lozić.

I većina ranijih svjedoka spominjali su da su dio novca morali davati i za stranku, a bivši direktor Šuma Đevad Muslimović pripada SDA, koja ga je predlagala i za mjesto kantonalnog premijera.

– Sreo sam upravnika Fadila Šehića, koji mi je rekao “treba te direktor”. Bilo je to pred izbore 2010. godine. Muslimović mi je rekao da su svi nešto davali za stranku, dodavši: Ti nisi ništa, trebao bi nešto! I ja sam dao 5.000 maraka. Direktor mi je tada rekao da, ako mi nešto zapne, javim njemu, nastavio je u iskazu Lozić.

Za te novce nije dobio nikakvu zahvalnicu niti priznanicu.

– Nisam je ni tražio, jesam jednom želio bolje odjele u šumi, a nešto je bilo zapelo i ja sam se obratio direktoru, pa sam ih i dobio, kazao je Lozić.
Zatim je naveo da je davao i Šehiću oko 500 maraka, ne znajući reći koliko puta, a jednom mu je prilikom, kada je upravnik Šehić kupovao automobil, dao 1.000 maraka.
Na njegovu dužnost kasnije je došao Solaković, koji se prema njemu drsko ophodio, pa je i njemu dao 1.000 maraka.
Prevara u Šumama se odvijala tokom tendera i takozvanih konkurencijskih zahtjeva. Bilo bi dogovoreno ko će biti pravi takmac, a ko će biti u pratnji, pa bi po dogovoru pratnja dala skuplju ponudu za javne nabavke da bi prošao onaj po dogovoru. Tako su izvođači radova jedni s drugima bili u kooperaciji, uz glavnu riječ Uprave za šumarstvo. Izmjenom Zakona o javnim nabavkama te hapšenjem osumnjičenih iz USK Šuma to više nije išlo tako, objasnio je svjedok.
Zatim je posvjedočio i o tome kako je dolazilo do viška drva, te kako je davao osumnjičenom Sirći novac za oznake.
– I višak se potplaćivao, čak smo se i cjenkali oko cijene 5-6 maraka po kubiku, rekao je Lozić, posvjedočivši da je Sirći na duži period ukupno dao od 10 do 15 hiljada maraka.

Posljednji put kada je Sirći dao novac i sam Lozić je priveden, te je osuđen na tri godine zatvora i godinu uslovno, uz okolnosti da svjedoči.
– Sve što sam rekao danas je istina i nije bilo pritisaka na mene iz istrage i Tužilaštva, obratio se članovima sudskog vijeća.

Muslimovićev advokat Alaga Bajramović je pitao svjedoka mogu li se složiti da je za školovanje i za stranku Muslimoviću dao novac kao donaciju.

– Ne slažemo se, osjećao sam da kada ne bih dao pare, imao bih kontraefekat za firmu i da bih ostao van posla, odgovorio je Lonić.

Na pitanje sutkinje Jasminke Karabegović gdje je Muslimoviću predao 5.000 za stranku, svjedok je kazao da je to učinio u direktorovoj kancelariji, u ŠPD-u USK Šume.

Još jedan svjedok Hasib Kasupović je govorio o tome kako je plaćao fešte za direktorovu ekipu, da je platio gume za džip i to 1.000 maraka, te 2.000 maraka za direktora putem njegovog vozača Hajrudina Pehlivanovića, koji je ranije već svjedočio. Suđenje se nastavlja idućeg utorka.

Related posts