Žene u Južnoj Koreji se sve češće udaju same za sebe

U Južnoj Koreji sve je veći trend “singl braka” (samačkog braka), odnosno braka sa samim sobom, prenijela je južnokorejska agencija Jonap.

Žene u Južnoj Koreji se sve češće udaju same za sebe

Kim Ji Džung, šminkerka u poodmaklim tridesetim godinama, započela je dijetu kako bi bila spremna za fotografisanje na dan svog vjenčanja na proljeće. Sa bijelom haljinom, cvjetnim buketom, svadbenom tijarom i šminkom, njena slika će izgledati zanosno, osim što mladoženje neće biti.

Uprkos tome što je sama, neće da propusti priliku da zabilježi procvat svoje mladosti na svadbenoj fotografiji, iako je to pomalo neobično.

“One žele da imaju svadbenu sliku dok još nije kasno, dok su još mlade i zgodne, posebno zbog društvenog trenda kasnog stupanja u brak”, rekla je zaposlena u foto studiju u Seulu koja je željela da ostane anonimna.

Paket najčešće obuhvata frizuru i šminku za mladu, iznajmljivanje dvije svadbene haljine, dve uramljene fotografije i foto album od 10 stranica koji košta oko 879 dolara.

Singl svadbe su najnovije otjelotvorenje socijalnog trenda usamljenika – jesti, uživati u životu, putovati sam. Taj trend definiše malu, ali rastuću grupu unutar mlađih generacija Južne Koreje.

Život samaca je takođe zanimljiva tema i za industriju zabave, nekoliko TV programa emituju sadržaje različitih žanrova u kojima je glavni gost samac. Rijaliti program objavljen u martu 2013. prati svakodnevicu poznatih samaca koji su uglavnom iznad starosnog proseka za ulazak u brak u Južnoj Koreji. Fenomen baca svjetlo na vrtlog promjena koje utiču i na bračni status u Južnoj Koreji kao i na doživljaj braka.

Udaljavanje od institucije braka primjetno je i među starijim osobama. Postoji novonastala riječ “džolhon” što bi trebalo da znači matura braka.

Bek Il Sob, 73-ogodišnji glumac u penziji objavio je svoj “džolhon” na televiziji prije godinu dana, nakon 40 godina braka. Trenutno je zakonski i dalje oženjen svojom suprugom, ali živi sam.

Ohrabrena rastom ovog trenda, 36-ogodišnja žena je saopštila grupi od devet svojih prijatelja da je na nju red da primi svadbene poklone iako se ne udaje. Ona je u društvu jedina neudata i svakom od njih je donijela poklone u vrijednosti od 300.000 vona.

“Neki od njih se sele, sa drugima se gubi kontakt, zato sam htjela da povratim svoj dio svadbenog novca prije nego što bude kasno”, rekla je ona.

Prema podacima za statistiku u Koreji, od 2015. godine, prosječne godine ulaska žena u brak u ovoj zemlji bile su oko 30, što je znatno povećanje u odnosu na 2000. godinu kada je prosjek bio 26,5 i na 1990 kada je taj broj iznosio 24,8.

Odgovarajuća cifra za muškarce u Južnoj Koreji je takođe skočila sa 27,8 u 1990. na 32,6 u 2015, što bi, kako ocjenjuje agencija, značilo da u ovoj državi muškarci i žene čekaju u prosjeku do 30. godine da bi stupili u brak.

U međuvremenu, veliki broj žitelja ove zemlje počeo je da misli da mogu bez braka. Od 2008. 46,5 procenata žena koje nemaju partnera, smatralo je da je brak nešto neophodno u njihovom životu. Taj broj je prema statistikama spao na 38, 7 procenata u 2014, a istovremeno je broj muškaraca koji smatraju da im je brak neophodan, spao sa 64,8 na 51,8 odsto.

Related posts