U Krajini novi štrajk zdravstvenih radnika

Nakon štrajka Sindikata doktora medicine i stomatologa Unsko-sanskog kantona (USK) i dvosatnog štrajka upozorenja policije USK koji je održan danas, na štrajk i to generalni sprema se Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu USK koji okuplja medicinske radnike zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama.

Kako saznaje Klix.ba, donesena je odluka da se krene u pripremu i organizaciju generalnog štrajka, jer tromjesečni pregovori sa Vladom USK nisu okončani dogovorom.

Predsjednik ovog sindikata Mirsad Muhamedagić izjavio je kako je bio postignut dogovor sa ministricom zdravstva USK Nerminom Ćemalović (SDP) da dođe do povećanja boda i koeficijenta za obračun plata, ali da su taj dogovor oborili, kako je kazao, politički moćnici koji upravljaju Vladom.

“Mi smo sa Pregovaračkim timom Vlade ujutro dogovorili koeficijent 0,3 što je i prihvaćeno sa obje strane, a popodne nam je javljeno da nam mogu isplatiti plate po koeficijentu 0,2. Zbog toga smo prekinuli pregovore i spremamo generalni štrajk”, kaže za klix.ba Mirsad Muhamedagić.

Sindikatu srednjeg medicinskog kadra smeta i što je Vlada USK ranije udovoljila zahtjevima Sindikata mediicinskih radnika i stomatologa i povećala im plate Muhamedagić tvrdi da se radi o diskriminaciji.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK, istakla je kako bi za pomenuto povećanje plata srednjem medicinskom kadru na godišnjem nivou trebalo dodatnih pet miliona KM kojih u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK nema.

“Ako bismo ispoštovali ovaj zahtjev Sindikata ugrozili bismo finansijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i zdravstveni sistem u cjelini”, kazala je ministrica Ćemalović.

S druge strane, Muhamedagić ističe kako ne bi voljeli zbog pacijenata da idu u generalni štrajk, ali ako budu morali, a tako sada stoje stvari, štrajk je neminovan.

Izvor: klix.ba

Related posts