U Kaknju priređen iftar za 6.000 postača

Općina Bayrampaša iz Republike Turske i općina Kakanj zajedno sa privrednicima iz Kaknja organizovale su večeras iftar za oko 6.000 osoba na Gradskom stadionu u Kaknju, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući predsjedništava Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je u svom obraćanju prisutnima kako BiH ima jake veze s Republikom Turskom.

– Nema ništa u historiji Bosne a da Kakanj nije u tome učestovao. I nema nište od te historije da nije ostavilo traga u ovom gradu. Ovo je grad rudara, boraca, radnika. Gradeći svoju zemlju, i braneći svoju zemlju, oni su ginuli. Danas smo položili cvijeće rudarima koji su prije 63 godine poginuli ovdje, njih 128. Ginuli su braneći BiH u Drugom svjetskom ratu, ginuli su braneći Bosnu u posljednjem ratu. S nama su večeras prijatelji iz Bayrampaše, gdje živi mnogo Bošnjaka. Mi s Turcima imamo historijske veze, prijateljske, emotivne, sve više poslovne i ove rodbinske. Milioni Bošnjaka živi u Turskoj i to je garancija da će ovo prijateljstvo koje sada imamo, na kojem smo radili predsjednik Erdogan i ja, potrajati jako dugo i bivati sve bolje – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je poslao selam predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, poručivši da on nije zaboravio amanet koji mu je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, a to je da brine o Bosni i Hercegovini.

– On nosi zastavu islama s ponosom. Kako smo je mi nosili predvođeni rahmetli Alijom Izetbegovićem, tako je on danas nosi. Brine se za Palestince, brine se za ljude koje ubijaju u Mijanmaru, brine se za milione izbjeglica koje dolaze iz Sirije i unatoč svoj toj brizi, stalno podiže i unaprjeđuje Tursku – rekao je Izetbegović.

Prisutni su imali priliku zajednički klanjati akšam-namaz, nakon čega je uslijedio zajednički iftar za sve prisutne te prigodan kulturni i vjerski program, a zvanicama su uručeni i prigodni pokloni.

Iftaru su prisustovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Izvor: Anadolija

Related posts